Blog

Helder voedingsadvies in Zweden

Nieuwe voedingsrichtlijnen zijn eind vorig jaar niet alleen in Nederland verschenen, maar ook in Zweden. Het Zweedse equivalent van het Voedingscentrum in Nederland heeft die samengevat in een infografiek met slechts 3 eenvoudige en duidelijke adviezen. Groen, geel en rood De adviezen zijn in 3 kleuren weergegeven. Groen staat voor méér: groenten, fruit, bessen, vis, noten en zaden, bewegen. Geel staat voor anders: overstappen naar volkoren granen, gezonde vetten en

Brunchideetjes voor pasen

Pasen valt vroeg dit jaar. Maar of het nu laat valt of vroeg, een eitje hoort erbij. Het moet niet altijd een chocolade ei zijn !  Het rapen van paaseieren zit er voor mij niet meer in. Het paasontbijt, of een paasbrunch, dat sla ik niet af. Gezellig samen genieten met een tasje koffie of thee en een heerlijk ontbijtje of brunch. Wij zorgen alvast voor enkele ideetjes. Vrolijk pasen

Dagen zonder vlees: gezond en duurzaam eten

Dagen Zonder Vlees daagde je uit om van 10 februari tot 26 maart 2016 minder vlees te eten. Het opzet is simpel: 40 dagen minder vlees eten. Met zo veel mogelijk mensen. Samen verleggen we onze culinaire horizonten. Je kan meedoen zoals je wil, van 1 tot 7 dagen per week minder vlees eten. Elke dag telt! De actie is dit jaar aan de vijfde editie toe. Vorig jaar waren er

Dagen zonder vlees: carpaccio van tomaat

Carpaccio wordt traditioneel gemaakt van rauwe, flinterdun gesneden ossenhaas (rundsvlees). Ook dit gerecht kent zijn oorsprong in de Italiaanse keuken. Het vlees werd geserveerd met mayonaise, Engelse saus, witte peper, zout en citroensap. Nu kent carpaccio vele varianten en wordt het niet enkel met vlees gemaakt maar ook met vis zoals tonijn, zalm,… Wij hebben gekozen voor een versie met groenten. Smakelijk ! Nodig: 4 pers. 4 grote vleestomaten 2

Dagen zonder vlees: witte kool met quorngehakt

Quorn is een vleesvervanger die gemaakt wordt op basis van een mycoproteïne. Het heeft een hoog eiwitgehalte en een laag vetgehalte. Het wordt verkocht in filets, natuur, gemarineerd of (pittig) gekruid. Er worden ook worsten en schnitzels van gemaakt en andere vleesvervangers zoals vol-au-vent,…. Wij hebben voor dit recept gekozen voor het quorngehakt. Nodig:  (4 pers) 1 kleine witte kool 2 pakjes qourngehakt 1 ui 4 eetlepels olijfolie 1 eetlepel

Hoe staat het ondertussen met je goede voornemens?

Wat heb je al kunnen waarmaken? Leg je lat niet te hoog maar maak een voornemen dat je ook werkelijk kan volhouden. En heb je je goede voornemens ook al gedeeld met vrienden? Heb je ondertussen een misstap begaan? Zoek naar de oorzaak en pak het aan. Maak je een misstap, een kleine misstap is heel menselijk. Zoek naar de oorzaak en pak het aan. Was je moe? Had je geen

Dagen zonder vlees: pasta met broccoli, tomaat en ricotta

Ricotta is een zachte witte kaas met een korrelige structuur en een vrij neutrale smaak. Dat komt omdat de kaas een laag zout- en een laag vetgehalte heeft. Oorspronkelijk komt de kaas uit Italië. Ricotta betekent ‘opnieuw gekookt’ wat verwijst naar de bereidingswijze.  Eigenlijk is ricotta een bijproduct van kaas want hij wordt gemaakt van de wei die overblijft nadat deze gescheiden wordt van de wrongel (kaas). De wei bevat

Is melk goed voor elk?

Bron: vigez Geen enkel ander voedingsmiddel roept zoveel discussie en onenigheid op als melk. Wetenschappelijke studies zijn niet onverdeeld  positief of negatief wanneer het gaat over melk en melkproducten (zoals kaas, yoghurt, …). Maar voorlopig is er geen enkel bewijs dat melk schadelijk is voor de gezondheid. Voor- en tegenstanders van melk Waarover gaat de discussie? Tegenstanders zeggen dat melk het ontstaan van prostaatkanker en eierstokkanker in de hand werkt.

Dagen zonder vlees: tofu met aardappelpuree en wortelen

Wanneer je vlees of vis wil vervangen in je voeding, dan kan dat op vele manieren. Gehakt van Tofu of Quorn kan gewoon gehakt gemakkelijk vervangen. Het is smakelijk en je kan het op dezelfde manier verwerken zoals je gehakt verwerkt. Dit vegetarisch gehakt heeft als voordeel dat het vetgehalte van deze producten heel veel lager is dan van gewoon gehakt. Een reden te meer om dit gerecht zeker eens

Dagen zonder vlees: hummus van rode paprika

Als je kiest voor dagen zonder vlees, kun je die keuze ook voor je broodbeleg maken. Velen onder ons beleggen immers dagelijks hun boterhammetjes met charcuterie. Vervang die eens door een overheerlijk vegetarisch alternatief, zoals deze hummus van rode paprika. Naast broodbeleg kan je de hummus combineren met rauwe groenten (op een stukje rauw witloof, schijfjes komkommer,…) of met een klein volkoren crackertje. Zo heb je een lekker en kleurrijk

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .