Is melk goed voor elk?

Bron: vigez

Geen enkel ander voedingsmiddel roept zoveel discussie en onenigheid op als melk. Wetenschappelijke studies zijn niet onverdeeld  positief of negatief wanneer het gaat over melk en melkproducten (zoals kaas, yoghurt, …). Maar voorlopig is er geen enkel bewijs dat melk schadelijk is voor de gezondheid.

Voor- en tegenstanders van melk

Waarover gaat de discussie? Tegenstanders zeggen dat melk het ontstaan van prostaatkanker en eierstokkanker in de hand werkt. Andere studies tonen dan weer aan dat melk juist positief kan zijn in het voorkomen van bepaalde kankers (darmkanker). Het zou ook positieve effecten hebben bij diabetes type 2 en op de bloeddruk.

De discussie gaat vaak ook over de rol van melk bij osteoporose of botontkalking. Osteoporose is dan ook een heel complex mechanisme: heel wat factoren spelen hierin een rol. Calcium is er één van, maar ook vitamine D, voldoende beweging en een evenwichtige totaalvoeding spelen een rol in het voorkomen van osteoporose.

Onvoldoende bewijs

Voorlopig is er geen consensus die eenduidig zegt dat de huidige aanbeveling voor melk de gezondheid negatief beïnvloedt. Zolang dit niet het geval is, is het niet nodig melk uit de voeding te schrappen. Dit geldt trouwens voor alle voedingsmiddelen: één of enkele studies die iets anders beweren dan tot dan toe werd aangenomen is onvoldoende bewijskracht om het roer radicaal om te gooien en de aanbevelingen op bevolkingsniveau te veranderen.

Ook de Hoge Gezondheidsraad bracht in november 2015 nog een advies uit waarin staat dat zuivelproducten deel uit maken van een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Dat ligt volledig in lijn met de aanbevelingen van de actieve voedingsdriehoek:

• Peuters (1,5 tot 3 jaar): 2 tot 3 bekers (tussen 350 en 500 ml) groeimelk zonder toegevoegde suiker en aroma’s en/of aangevuld met volle melk.

• Kleuters (3 tot 6 jaar): 2 tot 3 bekers (tussen 350 en 500 ml) melk of calciumverrijkte sojaproducten. Kinderen van 3 tot 4 jaar drinken bij voorkeur volle melk, vanaf 4 jaar gaat de voorkeur naar halfvolle melk

• Kinderen (6 tot 12 jaar): 3 kleine glazen van 150 ml

• Jongeren (12 tot 18 jaar): 4 kleine glazen van 150 ml

• Volwassenen (19 tot 59 jaar): 3 kleine glazen van 150 ml

• Ouderen (60+): 4 kleine glazen van 150 ml

Belangrijke bron van calcium

Waarom moet je eigenlijk melk drinken? Melk en melkproducten zijn een belangrijke bron van calcium. De Hoge Gezondheidsraad beveelt voor volwassenen 900 mg calcium per dag aan en 1200 mg per dag voor ouderen en jongeren.

Wie geen melk wil of kan drinken (bv. wegens lactose-intolerantie) mag dit dus niet zomaar weglaten, maar moet deze voedingsstoffen op een andere manier binnenkrijgen. Andere bronnen van calcium zijn bepaalde groenten, noten en peulvruchten. Maar je moet hier in verhouding veel meer van eten om de nodige hoeveelheid calcium binnen te krijgen. Ter vergelijking: broccoli is een calciumrijke groenten, maar om aan de calciumaanbeveling per dag te komen moet je 2,1 kg broccoli eten. Een ander alternatief zijn calciumverrijkte sojaproducten.

Met mate, gevarieerd en evenwichtig

Zoals altijd geldt ook hier de boodschap: drink melk met mate. Eet daarnaast gevarieerd, evenwichtig en zoveel mogelijk onbewerkte producten zoals groenten en fruit.

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .