Dagen zonder vlees: pasta met broccoli, tomaat en ricotta

Ricotta is een zachte witte kaas met een korrelige structuur en een vrij neutrale smaak. Dat komt omdat de kaas een laag zout- en een laag vetgehalte heeft. Oorspronkelijk komt de kaas uit Italië. Ricotta betekent ‘opnieuw gekookt’ wat verwijst naar de bereidingswijze.  Eigenlijk is ricotta een bijproduct van kaas want hij wordt gemaakt van de wei die overblijft nadat deze gescheiden wordt van de wrongel (kaas). De wei bevat nog eiwitten die bij verhitting (opnieuw koken) gaan samenklonteren tot een nieuwe wrongel. Vervolgens laat men deze wrongel uitlekken en krijgt men ricotta.

Nodig:  (4 pers)

12 grote pastaschelpen (geschikt om te vullen)

2 broccoli’s

1 blik tomatenblokjes

1 sjalot

2 eetlepels olijfolie

1 pak ricotta

peper en zout

Bereiding:

  • Breng in een ruime kookpot water aan de kook.
  • Voeg de pastaschelpen toe en kook ze zoals aangegeven op de verpakking.
  • Breng in een andere kookpot water aan de kook.
  • Maak de broccoli schoon, spoel, voeg toe aan het kokend water en kook gaar.
  • Maak de sjalot schoon en snipper fijn.
  • Verwarm de olijfolie in een kookpot en fruit de ui.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en laat op een zacht vuur een kwartiertje sudderen.
  • Giet de broccoli af in een vergiet en laat goed uitlekken.
  • Doe de broccoli samen met de helft van de ricotta in een blender en mix fijn.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Giet de pastaschelpen af. Schep het broccoli-ricotta mengsel in de schelpen.
  • Roer de rest van de ricotta onder de tomatensaus.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Schik 3 gevulde pastaschelpen op een bord en verdeel hierover de tomatensaus.

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .