Dagen zonder vlees: gezond en duurzaam eten

Dagen Zonder Vlees daagde je uit om van 10 februari tot 26 maart 2016 minder vlees te eten. Het opzet is simpel: 40 dagen minder vlees eten. Met zo veel mogelijk mensen. Samen verleggen we onze culinaire horizonten. Je kan meedoen zoals je wil, van 1 tot 7 dagen per week minder vlees eten. Elke dag telt!

De actie is dit jaar aan de vijfde editie toe. Vorig jaar waren er meer dan 55.000 deelnemers.

Neem jij deel aan ‘Dagen zonder vlees’? Proficiat. Hier nog enkele redenen waarom het hier niet bij mag blijven. Waarom niet wekelijks een dag zonder vlees inplannen?

di-eet-button Wist je dat je niet dagelijks vlees nodig hebt om gezond en evenwichtig te eten?

di-eet-button Wist je dat vlees eten mee zorgt voor de klimaatverandering?

di-eet-button Wist je dat noten en zaden een gezond alternatief zijn?

Door minder vlees te eten bespaar je op je ecologische voetafdruk en heb je gezondheidsvoordelen. De gemiddelde Vlaming eet te veel vlees. 

 

CHILI CON CHOCOLATE Y VINO

chili

Dit recept komt uit Vegetarisch koken in 30 minuten van Miki Duerinck & Kristin Leybaert (Standaard Uitgeverij, 160 pag, 9.95€).

VOOR 4 personen

di-eet-button 500 g rode chilibonen uit blik

di-eet-button 3 uien

di-eet-button 2 teentjes knoflook

di-eet-button olie

di-eet-button 1 gele paprika

di-eet-button 1 groene paprika

di-eet-button 1/2 dl rode wijn

di-eet-button 1 blik tomaten in stukjes

di-eet-button 2 koffielepels oregano

di-eet-button 1 eetlepel komijnpoeder

di-eet-button chilipoeder

di-eet-button 50 g zwarte chocolade

di-eet-button een bosje verse koriander

di-eet-button zout

di-eet-button taco’s

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 180°C. Spoel de chilibonen en laat ze uitlekken. Pel de uien en de knoflook en snipper ze fijn. Halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in stukjes. Fruit de ui en de knoflook in de olie. Voeg de paprikastukjes toe en laat even meestoven. Giet de wijn bij de groenten en laat alles even goed doorstoven zonder deksel. Breek de chocolade in stukjes en voeg toe. Laat nog 5 minuutjes sudderen. Verwarm intussen de taco’s in de oven. Roer, tenslotte de chilibonen door de groentesaus en laat alles goed doorkoken. Controleer de smaak: als die te zoet is door de chocolade, voeg dan wat zout toe. Hak de koriander fijn. Strooi de koriander over de chili en serveer met de taco’s. 

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .