Kinderen, jongeren en volwassenen met een eetstoornis hebben ondersteuning nodig tijdens maaltijden. Zonder ondersteuning, wat voor ieder individu anders kan zijn, zal de eetstoornis het makkelijker overnemen. Onderstaande concrete handvaten kunnen helpen om het herstel aan tafel mee te ondersteunen. Tip: Bespreek met je kind wat voor jouw kind helpend lijkt en wat niet. Vaste structuur en ritme Zorg voor vaste eetmomenten: 3 hoofdmaaltijden en 2 of 3 tussendoortjes. Wees je
Kerstmenu 2024: Platte kaas met fruitmoes
Na een stevig hoofdgerecht kies je best voor een fris en licht nagerecht. Hiervoor is zuivel zoals yoghurt of platte kaas een ideale keuze. We hebben gekozen voor platte kaas met een pruimenmoes. Pruimen hebben naast hun zoete smaak ook een licht zurige toets wat maakt dat het een fris en kleurrijk nagerecht wordt. Nodig: (12 porties) 1,5 kg magere of halfvolle platte kaas 3 zakjes vanillesuiker of vanillezoetstof Suiker
Kerstmenu 2024: Boeuf bourguignon
Dit jaar geen kalkoen of ander gevogelte, wel een stevig vleesgerecht: bœuf bourguignon. Een van de klassiekers uit de Franse keuken. Het is een gerecht uit de Bourgogne streek. Het vlees wordt eerst een nacht gemarineerd in rode (Bourgogne) wijn waarna het lang stooft en waar champignons, zilveruitjes, een kruidenboeket, wortelen en soms ook spek aan toegevoegd wordt. Het is best wel een stevig gerecht daarom kan het perfect met
Kerstmenu 2024: Wortel-paprikasoep
Soep is een fijne gang van een feestmenu. En als je deze wortel-paprikasoep maakt, dan start je kleurrijk aan het etentje. De rode paprika kan je schillen als je voldoende tijd hebt. Hierdoor is deze soep beter verteerbaar omdat het velletje van paprika wel eens op de maag kan blijven liggen. Nodig: (12 personen) 1,5 kg wortelen 3 rode paprika’s 2 dikke uien 4 liter water Bouillonblokje naar keuze 1
Kerstmenu 2024: Hapje: Carpaccio van mozzarella en tomaat
Ook dit jaar voorziet het Di-eet team een gezond feestmenu. Dit jaar hebben we gekozen voor een eenvoudig hapje dat snel klaar is. Een hapjes-variant op tomaat-mozzarella. Zowel de tomaat als de mozzarella is in carpaccio gesneden. Ze zijn dan geschikt in een lepel, zo kan je ze makkelijk opdienen. We voorzien al vele jaren een feestmenu op het einde van het jaar. Je kan altijd via de zoekfunctie ‘hapjes’
Speculaas van Sinterklaas
Nu de Sint in het land is, is het ook wel eens fijn om tegen 6 december een zelfgebakken speculaas van Sinterklaas te maken. Dit is een periode van het jaar waarin er wel eens wat meer gesnoept durft te worden. En eerlijk, we geven daar allemaal al wel eens aan toe. Wel, deze zelfgebakken speculaas is gemaakt met iets minder suiker en volledig met volkoren meel. Door minder suiker
Herfstquiche
Een quiche hebben we al wel vaker gemaakt. Als de donkere dagen eraan komen, dan smaakt een warm stevig gerecht nog veel beter. Quiche kan je maken met zowat alle soorten groenten. In deze quiche is kaas, melk en ei verwerkt waardoor het een vegetarisch gerecht is waarbij je vlees of vis echt niet mist. Nodig: (voor 4 personen) 1 grote wrap bij voorkeur volkoren 5 dikke ronde schijven butternut
Spaghetti pompoen
Pompoenen en Halloween zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit jaar geen griezels, spoken of soep, wel een gevulde spaghetti pompoen. Ze zijn de laatste jaren bij ons ook meer en meer verkrijgbaar of je kweekt ze zelf als je een groentetuin hebt. Ze kunnen verschillende vormen hebben (rond of langwerpig) en verschillende kleuren (van beige tot geel en zelfs oranje). Na de bereiding valt het vruchtvlees uiteen in lange slierten
Verloren brood uit de oven met appel
Verloren brood of wentelteefjes kennen we wel en meestal worden ze gebakken in de pan. Het is een ideale manier om oud brood op te werken. Je kan, als je wat meer tijd hebt, er een variant op maken die gebakken wordt in de oven. Gecombineerd met appel is het een fris gerecht dat prima smaakt zowel voor ontbijt als voor de lunch. Nodig: (voor 2 personen) 2 dikke sneetjes
Tarwekorrels met koolrabi en linzen
Er zijn al veel alternatieven voor aardappelen beschikbaar. Pasta en rijst zijn waarschijnlijk wel de meest gebruikte, wij hebben gekozen voor tarwekorrels (Ebly®). Je kan dit recept ook maken met boekweitkorrels, gierstkorrels … Door ze te combineren met linzen krijg je een vegetarisch/vegan gerecht. Nodig: (voor 2 personen) 1 grote koolrabi of 2 kleine 1 blikje linzen 60 – 100 g tarwekorrels Peper (en zout) Bereiding: