Helder voedingsadvies in Zweden

Nieuwe voedingsrichtlijnen zijn eind vorig jaar niet alleen in Nederland verschenen, maar ook in Zweden. Het Zweedse equivalent van het Voedingscentrum in Nederland heeft die samengevat in een infografiek met slechts 3 eenvoudige en duidelijke adviezen.

Groen, geel en rood

De adviezen zijn in 3 kleuren weergegeven.
Groen staat voor méér: groenten, fruit, bessen, vis, noten en zaden, bewegen.
Geel staat voor anders: overstappen naar volkoren granen, gezonde vetten en magere zuivel.
Rood staat voor minder: rood en bewerkt vlees, zout, suiker en alcohol.

Zuivel met vitamine D

De Zweedse voedingsrichtlijnen van de National Food Agency (Livsmedelsverket) zijn getiteld “Find your way to eat greener, not too much and to be active!”. De belangrijkste boodschap is minder vlees eten en meer plantaardige voedingsmiddelen als volkoren graanproducten, groenten en fruit. Opvallend hoger dan in Nederland is het advies om 2 tot 3 keer per week vis en schaal- en schelpdieren te eten. Zweden is met het advies om niet meer dan 500 gram rood vlees per week te consumeren concreter dan de Nederlandse Gezondheidsraad. Verder wordt geadviseerd om te kiezen voor magere zuivel, verrijkt met vitamine D. Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad is magere zuivel niet beter dan halfvolle of volle zuivel. In de nieuwe Richtlijnen goede voeding wordt daar geen onderscheid in gemaakt.  th_zweden

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .