Blog

Verloren maandag

Verloren maandag is de eerste maandag na driekoningen. Een beetje opzoek werkt leert me dat er verschillende verhalen de ronde doen over hoe verloren maandag eigenlijk aan zijn naam kwam. In archiefstukken is soms sprake van een “verzworen maandag”: oude aktes verhalen dan over de dag waarop sommige ambtenaren hun eed aflegden. In Antwerpen zijn oude rekeningen gevonden uit 1431 en 1513 die hierover gewag maken. De eerste “Verloren Maandag”

Gelukkig nieuwjaar !

Wij wensen al onze bezoekers en lezers een gelukkig, fantastisch en gezond 2016 toe. Uiteraard met veel kookplezier. Via onze rubriek ‘recepten’ blijven we jullie ook dit jaar iedere week een nieuw recept aanbieden met lekkere, gevarieerde, kleurrijke en inspirerende gerechten. We zorgen dat de ingrediënten gemakkelijk te verkrijgen zijn, dat je geen uren in de keuken moet staan en dat de gerechten geschikt zijn voor het hele gezin. Maar eerst

Glühwein

Kerst is geweest. Nieuwjaar komt eraan. Het is een fijne periode met veel tijd voor de familie. Maar gezellig samenzijn gaat hand in hand met eten en drinken, een glas cava of wijn hoort erbij. Onze glühwein kan je gemakkelijk zelf maken. Hij is nog lekker ook! We starten met alcoholvrije rode wijn. Zo verminderen we de calorieën al met 4/5. De afwerking is naar eigen smaak, maar traditioneel wordt er kaneel, kruidnagel en

Tips voor de feestdagen

Feestdagen lastig? Niet met onze tips Voor : “Vroeg begonnen is half gewonnen”           Ook al heb je de hele maand december een feestgevoel, een blik op de kalender leert je dat het slechts een paar dagen écht feest is. Houd je de overige dagen zoveel mogelijk aan je normale eetpatroon en bewaar de lekkernijen voor die paar speciale dagen. Probeer voordien zo stipt mogelijk je dagschema te

Feestmenu: tarte tatin

Tarte tatin of ‘appeltaart op zijn kop’ werd in 1889 per ongeluk gemaakt door de twee zussen Stéphanie en Caroline Tatin die het hotel Tatin uitbaatten in een klein dorpje in Frankrijk. Traditioneel wordt de taart gemaakt van slechts enkele ingrediënten: met appelen in een laagje gekarameliseerde suiker met daarom deeg.  Je kan ook een tatin maken met ander fruit en zelfs met groenten. De naam tatin blijft dan behouden: 

Lancering Nederlandse richtlijnen goede voeding

De Nederlandse Gezondheidsraad heeft de nieuwe richtlijnen Goede voeding gelanceerd. Deze verschillen in een aantal opzichten van hun vorige richtlijnen uit 2006. Meer plantaardig, minder dierlijk De nieuwe Richtlijnen goede voeding focussen op een verschuiving in de richting van een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon. Verder adviseert de Nederlandse Gezondheidsraad om de consumptie van suikerhoudende dranken, vleeswaren en rood vlees te minderen. Een opvallend nieuw advies is dagelijks 3

Feestmenu: gevuld kalkoenhaasje

Kerst en kalkoen, we weten het, traditioneler kan het niet. Maar het is lekker en dat is belangrijk. Met gevogelte kun je oneindig variëren. Wij hebben gekozen voor een gevuld kalkoenhaasje. Is kalkoen te klassiek? Vervang de kalkoen door kipfilet of feestelijker door fazantfilet of parelhoenfilet. Nodig: (10 pers) 3 kalkoenhaasjes 1 groot kalkoenlapje 1 potje mozzarella in kleine bolletjes 2 bakjes champignons 0,5 kg spruiten 1 bussel jonge wortelen

Feestmenu: witloofsoep

Soep mag niet ontbreken in een feestmenu. Het is een licht gerechtje en het geeft je wat extra tijd tussen de verschillende gangen door. Deze soep kan je gerust een dag op voorhand maken. Bewaar ze in de koelkast, warm ze op en laat ze even goed doorkoken. Wij hebben gekozen voor een wintersoep met witloof. Geen fan van witloof? Vervang witloof door een andere wintergroente zoals spruitjes, aardperen, knolselder,….

Sinterklaaslekkernijen

Al vanaf eind september kan je de eerste Sinterklaas-snoeperijen in de winkels signaleren!   Voor sommigen moeilijk om voorbij te wandelen zonder iets mee te nemen. Gezien al het lekkers van de sint rijk is aan vetten en/of suikers, neem je best niet te lang op voorhand een voorraad in huis. Enkele dagen voor 6 december is er nog genoeg te koop. Als je op 6 december geniet van een

Feestmenu: mousse van geitenkaas

Het voorgerecht is een mousse van geitenkaas. Geitenkaas wordt gemaakt van melk enkel  afkomstig van geiten. De kaas is erg wit van kleur en heeft een typische smaak. In dit gerecht is gekozen voor een schimmelkaas van geit waardoor de mousse een mooie intense smaak krijgt. Je kan echter ook kiezen voor een zachte verse geitenkaas, dan is de smaak van de mousse iets minder uitgesproken. Geen fan van geitenkaas.

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .