Feestmenu: mousse van geitenkaas

Feestmenu: mousse van geitenkaas

Het voorgerecht is een mousse van geitenkaas. Geitenkaas wordt gemaakt van melk enkel  afkomstig van geiten. De kaas is erg wit van kleur en heeft een typische smaak. In dit gerecht is gekozen voor een schimmelkaas van geit waardoor de mousse een mooie intense smaak krijgt. Je kan echter ook kiezen voor een zachte verse geitenkaas, dan is de smaak van de mousse iets minder uitgesproken. Geen fan van geitenkaas. Vervang dan de geitenkaas door verse kaas type Philadelphia en 5 plakjes gekookte ham.

Nodig: (voor 10 persoon)

2 zakjes gemengde sla

1 bakje kerstomaatjes gemengd rood en geel

150 g geitenkaas (zachte bouche)

250 g light room

2 blaadjes gelatine

Peper en zout

10 halve walnoten

1 eetlepel honing

1 eetlepel koolzaadolie

4 eetlepels rode wijnazijn

1 koffielepel gehakte peterselie

 

Bereiding:

  • Week de blaadjes gelatine in koud water.
  • Verwarm de room in een kookpot.
  • Knijp de blaadjes gelatine uit en voeg bij de warme room.
  • Giet de room in een hoge beker geschikt voor een mixer.
  • Snijd de kaas in blokjes, voeg bij de room en mix het geheel fijn. Zorg dat er geen brokjes meer inzitten. Giet indien nodig door een zeef.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Doe het mengsel in een platte schaal en laat opstijven in de koelkast (1 tot 2 uur).
  • Maak de vinaigrette door honing, koolzaadolie en rode wijnazijn te mengen. Breng, indien nodig, op smaak met peper en zout.
  • Breek de walnoten grof in stukjes.
  • Snijd de kerstomaatjes in twee.
  • Schik de sla op een bord of in een schaaltje. Leg hierop enkele halve tomaatjes.
  • Schep met een lepel kleine hoopjes uit de hard geworden kaasmousse en verdeel 2 of 3 schepjes op ieder bord of schaaltje.
  • Werk af met de stukjes walnoot en 1 koffielepel vinaigrette.
  • Versier met gehakte peterselie.