Feestmenu: gevuld kalkoenhaasje

Feestmenu: gevuld kalkoenhaasje

Kerst en kalkoen, we weten het, traditioneler kan het niet. Maar het is lekker en dat is belangrijk. Met gevogelte kun je oneindig variëren. Wij hebben gekozen voor een gevuld kalkoenhaasje. Is kalkoen te klassiek? Vervang de kalkoen door kipfilet of feestelijker door fazantfilet of parelhoenfilet.

Nodig: (10 pers)

3 kalkoenhaasjes

1 groot kalkoenlapje

1 potje mozzarella in kleine bolletjes

2 bakjes champignons

0,5 kg spruiten

1 bussel jonge wortelen

10 niet al te dikke stronkjes witloof

1 kg bloemig kokende aardappelen

Halfvolle melk

6 eetlepels zachte bakmargarine

2 lepels bloem

1 bokaal gevogeltefond

Bindtouw voor de keuken (te koop in het grootwarenhuis)

Peper en zout

Spuitzak en gekarteld spuitmondje, bakpapier

 

Bereiding:

  • Schil de aardappelen, spoel ze goed en kook ze gaar.
  • Wrijf de champignons schoon met een borsteltje. Snijd onderaan een stukje van de steel en snijd de helft klein.
  • Giet het vocht van de mozzarella bolletjes en snijd ze in vier.
  • Snijd het kalkoenlapje in reepjes en maal fijn in een blender.
  • Meng onder het gemalen kalkoenlapje de fijngesneden champignons en de mozzarella.
  • Kruid met peper en zout.
  • Leg een kalkoenhaasje op een snijplank en snijd met een scherp mes langs de lange kant een inkeping. Snijd niet door de achterkant. Vouw het haasje open (zie foto).
  • Schep op de onderkant 2 eetlepels van de zelfgemaakte vulling en vouw dicht.
  • Neem bindtouw en bind voorzichtig, op 3 of 4 plaatsen, het gevuld kalkoenhaasje dicht.
  • Werk zo ook de andere kalkoenhaasjes af. Bewaar ze in de koelkast tot je ze gaat bakken.
  • Maak de stronkjes witlof, spruiten en wortelen schoon. Spoel ze.
  • Breng in twee aparte kookpotjes water aan de kook en kook wortelen en spruiten beetgaar.
  • Verwarm 2 eetlepels margarine een ruime pan en bak hierin de stronkjes witloof.
  • Verwarm 1 lepel margarine in een kookpot en bak de overgebleven champignons.
  • Verwarm 3 lepels margarine in een pan en bak de gevulde kalkoenhaasjes gaar.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Giet de aardappelen af, stamp ze fijn, roer er halfvolle melk onder. Zorg ervoor dat de puree niet te plat wordt.
  • Doe het spuitmondje in de spuitzak en vul deze met de puree.
  • Spuit de puree in toefjes op de bakplaat: zo maak je je eigen ‘pommes duchesse’.
  • Plaats vervolgens in de oven en laat ze kleuren (ongeveer 15 minuten).
  • Neem de kalkoenhaasjes uit de pan, wikkel ze in aluminiumfolie om ze warm te houden.
  • Maak de vleessaus: roer met een klopper de vleesresten los in de pan. Voeg de bloem toe en roer tot alle bloem is opgenomen, voeg vervolgens de fond toe en laat even goed doorkoken. Breng op smaak met peper en zout.
  • Schik alles op het bord zoals op de foto of gebruik je fantasie en maak een eigen creatie.

 

Voorbereiding:

Wil je niet graag lang in de keuken staan als je gasten er zijn dan kan je alles vooraf maken.

De kalkoenhaasjes vullen, in de koelkast bewaren en bakken juist voor je ze gaat opdienen.

De pommes duchesse bereiden en bewaren in de koelkast tot voor ze in de oven gaan. Weinig plaats? Bewaar dan de gevulde spuitzak in je koelkast.

Groenten klaarmaken, koel bewaren en even goed opwarmen voor ze op de borden gaan.

 

feest 2015 gevulde kalkoen 2    feest 2015 gevulde kalkoen 3

feest 2015 gevulde kalkoen 4    feest 2015 gevulde kalkoen 5