Lancering Nederlandse richtlijnen goede voeding

De Nederlandse Gezondheidsraad heeft de nieuwe richtlijnen Goede voeding gelanceerd. Deze verschillen in een aantal opzichten van hun vorige richtlijnen uit 2006.

Meer plantaardig, minder dierlijk

De nieuwe Richtlijnen goede voeding focussen op een verschuiving in de richting van een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon. Verder adviseert de Nederlandse Gezondheidsraad om de consumptie van suikerhoudende dranken, vleeswaren en rood vlees te minderen. Een opvallend nieuw advies is dagelijks 3 koppen thee. Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad verlaagt dit de bloeddruk en het risico op een beroerte.

Voedingsmiddelen in plaats van voedingsstoffen

De Richtlijnen goede voeding 2015 zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar het effect van voeding op de tien meest voorkomende chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Voor het eerst zijn de Richtlijnen goede voeding geheel geformuleerd in termen van voedingsmiddelen, waar dat voorheen nog grotendeels gebeurde in termen van voedingsstoffen.

  • Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit
  • Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkoren producten
  • Eet wekelijks peulvruchten
  • Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag
  • Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt
  • Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis
  • Drink dagelijks drie koppen thee
  • Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten
  • Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën
  • Vervang ongefilterde door gefilterde koffie
  • Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees
  • Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken
  • Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag
  • Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag
  • Het gebruik van voedingsstofsupplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een suppletieadvies geldt

De Belgische Hoge Gezondheidsraad werkt momenteel aan de herziening van de aanbevelingen voor ons land. De publicatie hiervan wordt verwacht in het voorjaar van 2016.  

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .