Feestmenu: tarte tatin

Feestmenu: tarte tatin

Tarte tatin of ‘appeltaart op zijn kop’ werd in 1889 per ongeluk gemaakt door de twee zussen Stéphanie en Caroline Tatin die het hotel Tatin uitbaatten in een klein dorpje in Frankrijk. Traditioneel wordt de taart gemaakt van slechts enkele ingrediënten: met appelen in een laagje gekarameliseerde suiker met daarom deeg.  Je kan ook een tatin maken met ander fruit en zelfs met groenten. De naam tatin blijft dan behouden:  peren tatin, pruimen tatin, witloof tatin,…

Nodig: (10 pers)

5 à 6 appelen (Golden Delicious of een andere harde appel)

60 g boter of margarine om te bakken

60 g suiker

1 rol bladerdeeg

Vanille ijs light of met Stevia

10 takjes munt

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Schil de appelen, snijd ze in twee en verwijder het klokhuis.
  • Maak de karamel: Smelt de boter of margarine in de ovenbestendige pan. Als de boter of margarine niet meer bruist voeg dan de suiker toe. Verwarm. Suiker en boter of margarine gaan koken en vormen zo een karamel. LET OP: karamel is zeer warm. Zorg ervoor dat je er niet te ruw in roert want de spatjes zijn eveneens ERG warm.
  • Neem de pan van het vuur van zodra de karamel licht bruin kleurt.
  • Leg de leg de halve appelen met de bolle kant in de karamel.
  • Leg het bladerdeeg bovenop de appelen.
  • Plaats in de voorverwarmde oven en bak in 15 tot 20 minuten mooi bruin.
  • Neem uit de oven.
  • Plaats een rooster op de pan en draai het geheel om. Voorzichtig, want er lekt HETE karamel uit.
  • Steek vervolgens met een rond uitsteekvormpje of een glas de appeltjes uit de taart.
  • Schik de kleine tarte tatin op een bord, schep er een bolletje roomijs bij en werk af met de kopjes van een takje munt.

Variatie:

Je kan de taart ook serveren door een spie ervan te schikken op het bord met ijs en munt.

Voor de liefhebber kan er kaneel gebruikt worden bij de bereiding. Strooi deze dan op de appels voor je het deeg erop legt.

Voorbereiding:

Je kan de tarte tatin op voorhand bakken en de appeltjes al uitsteken. Voor je het dessert opdient maak je ze goed warm.

 

feetst 2015 tarte tatin 1     feest 2015 tarte tatin 2     feest 2015 tarte tatin 3

feest 2015 tarte tatin 4     feest 2015 tarte tatin 5