Verloren maandag is de eerste maandag na driekoningen. Een beetje opzoek werkt leert me dat er verschillende verhalen de ronde doen over hoe verloren maandag eigenlijk aan zijn naam kwam. In archiefstukken is soms sprake van een “verzworen maandag”: oude aktes verhalen dan over de dag waarop sommige ambtenaren hun eed aflegden. In Antwerpen zijn oude rekeningen gevonden uit 1431 en 1513 die hierover gewag maken. De eerste “Verloren Maandag” komen we tegen in Leuven in 1730. Hier zou het gaan om een dag die “verloren” was: er werd niet gewerkt, omwille van de feestelijkheden ter gelegenheid van de eedaflegging der ambtenaren. Dergelijke plechtigheden werd (in Antwerpen) soms gevolgd door een feest. Om dat feest voor de stad betaalbaar te houden, kreeg men een goedkoop vleesbroodje te eten. Aangezien de ambtenaren de rest van die dag niet meer werkten, werd die dag al gauw “verloren maandag” gedoopt.
Ingrediënten: (8 stuks)
Gist deeg:
500 g bloem
20 g verse gist
1,6 dl lauw water
100 g magere platte kaas
30 g vloeibare margarine geschikt voor bakken en braden
5 g zout
Vulling:
250 g varkenslapjes
250 g kalfslapjes
2 eieren
Paneermeel
Vleeskruiden
Bereidingswijze:
- Maak eerst het gist deeg:
- Doe de bloem in een ruime kom en maak in het midden een kuiltje.
- Verbrokkel de gist in het kuiltje en giet er het lauw water op.
- Laat even rusten tot de gist begint te werken.
- Voeg vervolgens zout, margarine en platte kaas toe en meng tot een soepel deeg.
- Kneed het deeg 5 tot 10 minuten.
- Plaats het deeg in een kom en laat het 20 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Cutter ondertussen het varkenslapje en het kafslapje fijn.
- Meng onder je eigen gemaakt varkens-kalfsgehakt 1 ei en wat paneermeel.
- Breng op smaak met vleeskruiden (peper en zout kan ook).
- Verdeel het vlees in 8 delen en rol van ieder deel een worst.
- Als het deeg voldoende gerezen heeft, kneed het kort en rol uit tot een groot vierkant.
- Snijd de boorden recht en verdeel het deeg in 8 rechthoekjes.
- Leg op ieder rechthoekje een worst.
- Rol de worst in het deeg.
- Plaats de worstenbroodjes op een bakplaat en laat ze 30 tot 40 minuten rijzen.
- Klop het 2de ei los.
- Bestrijk de bovenkant van het zelfgemaakt worstenbrood in met ei.
- Zet in de oven en laat ze 15 – 20 minuten bakken.
- Serveer warm.