Verminderen obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes de levensverwachting?

De toename van obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes dreigt de sterftecijfers in de landen van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) te doen stijgen. En dat terwijl we de voorbije jaren vooruitgang boekten dankzij de betere preventie en behandeling van hart- en vaatziekten.

Wetenschappers van de Universiteit van Cambridge analyseerden de gegevens uit twee grote overzichtsstudies omtrent de impact van diabetes type 2, beroerte en hartinfarct op de levensverwachting bij grote groepen mannen en vrouwen uit Europa en Noord-Amerika.

De conclusies waren de volgende: mannen van 60 jaar met minstens twee van de drie genoemde aandoeningen hebben een levensverwachting die 12 jaar minder is. De drie aandoeningen samen vermindert de levensverwachting met gemiddeld 15 jaar. Voor vrouwen geldt hetzelfde: twee van de drie aandoeningen verminderen de levensverwachting met 13 jaar en alle drie samen 16 jaar. Hoe vroeger men deze aandoeningen krijgt, hoe groter de impact op de levensverwachting. Mannen van 40 jaar met diabetes type 2 en een voorgeschiedenis van hartinfarct en beroerte verliezen gemiddeld 23 levensjaren. Vrouwen verliezen er 20.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Een ongezonde levensstijl die leidt tot beschavingsziekten waaronder obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten, vermindert de levensverwachting aanzienlijk.

Het goede nieuws is dat de drie genoemde aandoeningen (obesitas, hartinfarct, beroerte en diabetes type 2) grotendeels kunnen vermeden worden mits een gezonde levensstijl. Waken over een gezond lichaamsgewicht, gezonde voeding, niet roken, niet te veel alcohol drinken en voldoende bewegen, kunnen de levensverwachting alleen maar verbeteren. En het is nooit te laat om daarmee te beginnen.

Wat ervaren wij in de praktijk?

Patiënten die doorverwezen worden omwille van diabetes type 2 en / of hart- en vaatziekten (vaak in combinatie met obesitas) boeken op korte termijn (na 1 maand) vaak mooie resultaten. De bloedwaarden herstellen zich vrij snel mits de juiste adviezen. Maar blijvende aandacht is nodig. Verder gewicht verliezen bij obesitas of het nieuwe gewicht behouden zijn belangrijk. Na het bereiken van het eerste doel (herstelde bloedwaarden) zijn we er jammer genoeg niet ….

Herken je jezelf en ben je opnieuw op het fout pad, stel niet langer uit en herpak je vandaag nog! Nood aan hulp, grijp nu in!

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .