Poffertjes zijn kleine, luchtige pannenkoekjes. In dit recept maken we gebruik van het sap van kikkererwten, aquafaba genoemd. Aquafaba wordt gebruikt als eivervanger. Het heeft, net zoals eiwit, de eigenschap om helemaal luchtig opgeklopt te kunnen worden. Ideaal voor poffertjes!
Poffertjes
Nodig:
300 ml plantaardige melk
100 gram havermeel (vermaal zelf havermout tot meel)
50 g zelfrijzend bakmeel (of gewoon meel + ½ tl bakpoeder)
3 eetlepels aquafaba
Snufje zout
Plantaardige boter, om in te bakken
Plantaardige slagroom
2 appels
Kaneel
Bereiding:
- Zeef het havermeel en zelfrijzend bakmeel om klontjes in het beslag te voorkomen.
- Meng de plantaardige melk met het meel, aquafaba en zout met een garde tot een glad beslag.
- Schenk het beslag in een maatbeker of ander handig gietbekertje.
- Verhit de (poffertjes)pan en bestrijk met de plantaardige boter.
- Snijd intussen de appels in kleinere stukjes en laat ze garen in de microgolfoven.
- Verdeel het beslag over de kuiltjes en bak de poffertjes.
- Wanneer de bovenkant begint te stollen draai je de poffertjes om.
- Herhaal tot het beslag op is.
- Klop de plantaardige slagroom stijf.
- Verwarm de poffertjes eventueel als ze zijn afgekoeld en serveer met de slagroom, de stukjes appel en werk af met wat kaneel of smaakmaker naar keuze.