Duurzame voeding

Wat is duurzame voeding?
Duurzame voeding heeft een zo laag mogelijke impact op klimaat en milieu. Het voorziet de huidige en toekomstige generaties van voedselveiligheid en voedselzekerheid. Daarbij is duurzame voeding ook gezonde voeding die de mens voorziet van alle nodige voedingsstoffen. Belangrijke punten die bij duurzame voeding centraal staan zijn:
– Meer plantaardige voeding
– Minder voedselverspilling
– Duurzame voedselproductie
– Minder voedselverspilling
Wat kan je doen om minder voedsel te verspillen? Hier zijn enkele tips:
Check je voorraad
Kijk eens wat je nog in je voorraadkast, koelkast of diepvries hebt liggen. Wat moet er het eerste opgegeten worden? Wat zal binnenkort vervallen? Welke gerechten kan je hiermee maken?
Heb je moeite om je voorraad goed bij te houden? Er bestaat een handige app No Waste waarin je heel je voorraad kunt bijhouden. Deze heb je altijd op zak en zo weet je wat je nog in huis hebt wanneer je naar de winkel gaat.
Plan je maaltijden op voorhand
Neem een moment in de week, bijvoorbeeld zondag voormiddag, plan dan alle maaltijden in voor de komende week. Maak een boodschappenlijstje met hoeveelheden. Dit helpt niet alleen met gezonde keuzes te maken maar ook met niet te veel te kopen en dus minder kans op verspilling.
Kook op maat
Kijk naar hoeveel mensen aan tafel schuiven, weeg ingrediënten af. Zo voorkom je dat je met veel restjes blijft zitten.
Bewaar je eten op de juiste plaats en op de juiste manier
Wist je dat je bladgroenten het best in een beetje water bewaart? Vries restjes in. Niets is zo gemakkelijk als wanneer je geen zin hebt om te koken, een kant-en-klaar gerechtje uit de diepvries te nemen en op te warmen. Zet je koelkast op 4°C.
Leer koken met restjes
Groenten die er minder mooi uitzien en restjes eten kan je perfect verwerken in soep. Ook oud brood kan je op een tal van manieren verwerken zoals broodpudding, croutons, verloren brood, of verwerken in gerechten als paneermiddel. Bereide groenten kan je gebruiken in wok, loempia’s, groentenmuffins met ei en nog veel meer. Voor meer inspiratie, neem zeker even een kijkje op https://www.voedselverlies.be/wat-je-thuis-kan-doen/restjes.

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .