Het ontbijt
In navolging van de eerste nieuwsbrief vind je nog wat extra informatie rond een gezond ontbijt. Het ontbijt is de eerste maaltijd na een hele nacht van rust en het lichaam is aan eten toe. Een goed ontbijt zet de darmen aan tot werken en stimuleert daarmee de stoelgang. Een ontbijt levert de energie voor genoeg concentratievermogen op het werk of op school. Bovendien is ontbijten belangrijk om een gezond gewicht te behouden. Wie niet ontbijt, compenseert dat vaak later op de dag met snoep en snacks. Die leveren meestal veel energie en relatief weinig vitamines en mineralen. Een goed ontbijt levert juist een belangrijke bijdrage aan de benodigde voedingsstoffen.
Beleg
Bij het ontbijt wordt vaak gekozen voor zoet beleg. Aangezien eiwitten een belangrijk deel uit maken van een gezond ontbijt, wissel je best ook eens af met hartige belegsoorten. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de kilocalorieën van zoet en hartig broodbeleg. Opmerking: het is niet zo dat enkel de Calorieën van belang zijn. Pindakaas bevat bijvoorbeeld veel Calorieën, aangezien pindakaas veel vet bevat. Maar dit zijn voornamelijk onverzadigde vetten, die een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten. Onze boodschap: varieer en smeer steeds met mate!
Zoet beleg |
Gram/snede |
Kilocalorieën |
Confituur met verlaagd suikergehalte |
15 |
20 |
Confituur |
15 |
40 |
Luikse siroop |
15 |
40 |
Honing |
15 |
50 |
Chocoladepasta |
15 |
65 |
Hagelslag |
15 |
70 |
Chocolade |
15 |
80 |
Hazelnootpasta |
15 |
80 |
Pindakaas |
15 |
95 |
Rookvlees |
15 |
18 |
Hesp |
15 |
20 |
Kipfilet |
15 |
20 |
Magere smeerkaas |
15 |
20 |
Magere jonge kaas |
15 |
45 |
Boterhamworst |
15 |
46 |
Salami |
15 |
55 |
Jonge kaas |
15 |
56 |
Gekookt ei |
50 |
64 |