Waarom is het ontbijt zo belangrijk?

Waarom is het ontbijt zo belangrijk?

Het ontbijt  

In navolging van de eerste nieuwsbrief vind je nog wat extra informatie rond een gezond ontbijt. Het ontbijt is de eerste maaltijd na een hele nacht van rust en het lichaam is aan eten toe. Een goed ontbijt zet de darmen aan tot werken en stimuleert daarmee de stoelgang. Een ontbijt levert de energie voor genoeg concentratievermogen op het werk of op school. Bovendien is ontbijten belangrijk om een gezond gewicht te behouden. Wie niet ontbijt, compenseert dat vaak later op de dag met snoep en snacks. Die leveren meestal veel energie en relatief weinig vitamines en mineralen. Een goed ontbijt levert juist een belangrijke bijdrage aan de benodigde voedingsstoffen.

Beleg                   

Bij het ontbijt wordt vaak gekozen voor zoet beleg. Aangezien eiwitten een belangrijk deel uit maken van een gezond ontbijt, wissel je best ook eens af met hartige belegsoorten. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de kilocalorieën van zoet en hartig broodbeleg. Opmerking: het is niet zo dat enkel de Calorieën van belang zijn. Pindakaas bevat bijvoorbeeld veel Calorieën, aangezien pindakaas veel vet bevat. Maar dit zijn voornamelijk onverzadigde vetten, die een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten. Onze boodschap: varieer en smeer steeds met mate!

Zoet beleg

Gram/snede

Kilocalorieën

Confituur met verlaagd suikergehalte

15

20

Confituur

15

40

Luikse siroop

15

40

Honing

15

50

Chocoladepasta

15

65

Hagelslag

15

70

Chocolade

15

80

Hazelnootpasta

15

80

Pindakaas

15

95

Rookvlees

15

18

Hesp

15

20

Kipfilet

15

20

Magere smeerkaas

15

20

Magere jonge kaas

15

45

Boterhamworst

15

46

Salami

15

55

Jonge kaas

15

56

Gekookt ei

50

64