Mosselen zijn schelpdieren, ze zijn licht verteerbaar, vetarm en leveren weinig calorieën. Bewaar ze na aankoop in de koelkast. Mosselen eet je best zo vers mogelijk, liefst op de dag van de aankoop. Mosselen waarvan de schelp stuk of gebarsten is, gooi je weg. Mosselen waarvan de schelp meer dan 3 mm openstaat moet je controleren: klop ermee op het aanrecht. Gaat de schelp meteen dicht dan is de mossel goed. Blijft ze open staan dan gooi je ze weg.
Nodig: (per persoon)
1 kg mosselen
200 g mosselgroenten: ui, groene selder, peterselie
Peper
1 lepel koolzaadolie
1 lepel mosterd
1 koffielepel gehakte peterselie
Currypoeder, peper en zout
Bereiding:
- Als de mosselen reeds schoongemaakt zijn bij aankoop, moet je ze goed spoelen met ruim water, onzuiverheden en eventuele baarden verwijderen.
- Zijn de mosselen nog niet schoongemaakt bij aankoop, leg ze dan een uur in gezouten water, daarna goed spoelen met ruim water, onzuiverheden en baarden verwijderen.
- Mosselgroenten schoonmaken, en fijn snijden.
- De verhouding ui en selder is een kwestie van smaak. Peterselie mag wat minder zijn.
- Doe de groenten in een ruime kookpot, leg hierop de mosselen, kruid met peper.
- Schud ze na 3 minuten op.
- De mosselen zijn na 4 tot 7 minuten klaar, de schelpen staan dan open.
- Maak ondertussen het mosselsausje:
- Roer de mosterd door de olie.
- Voeg peterselie toe.
- Breng op smaak met currypoeder, peper en zout.