Onderbouwing voor koolhydraatbeperkt dieet bij diabetes

Uit onderzoek blijk dat een koolhydraatbeperkt dieet effectief is bij diabetes mellitus type 2. Het gewichtsverlies is hoger dan bij een vetarm dieet en diabetesmedicatie kan significant worden verminderd of zelfs gestopt. Patiënten ervaren minder stress bij de diabetesbehandeling en dipjes tussen maaltijden komen minder vaak voor.

Waar komt dit nieuws vandaan?

Review van interventiestudies, gepubliceerd in Proceedings of the Nutrition Society.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Volgens de auteurs zouden koolhydraatbeperkte diëten moeten worden opgenomen in richtlijnen voor de behandeling van diabetes. In Nederland is dat overigens al gedaan in de NDF Voedingsrichtlijn diabetes 2015. Bij ons is er eveneens een ‘position paper’ geschreven met als conclusie dat een koolhydraatbeperkt dieet mits de nodige begeleiding een deel van de behandeling kan zijn (naast de klassieke gezonde voeding). Het dieet wordt bij voorkeur onder begeleiding van een gespecialiseerde diëtist uitgevoerd, waarbij de medicijnbehoefte goed in de gaten wordt gehouden.

Conclusie?
In onze diëtistenpraktijk werken we steeds op maat. Je kans bij ons terecht voor een koolhydraatarm dieet bij diabetes of bij gewichtsproblemen. Er wordt gewerkt met gezonde voeding. Het gaat om een nieuwe eetgewoonte aanleren voor de rest van je leven. Je kan de koolhydraten drastisch verminderen of langzaam afbouwen (150 g – 100 g – 75 g – 50 g …) tot je de grens bereikt hebt die voor jou haalbaar blijft. Naast de beperking van de koolhydraten is het natuurlijk nodig om de eiwitten en de gezonde vetten op te drijven in je voeding om zo voldoende energie te hebben om je dagelijkse activiteiten te kunnen volhouden.

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .