Levenslang leren

Het was een druk voorjaar. Er stonden heel wat bijscholingen op het programma.

di-eet-button EAACI CONGRES te Wenenlogos-601-300x150
Diëtiste An en Mieke vertoefden in juni 5 dagen in Wenen. Daar ging het jaarlijkse allergiecongres door. Als gespecialiseerde allergiediëtist is het broodnodig continu te leren. De wetenschap staat niet stil. Ook dit jaar leerden we heel wat bij.

di-eet-button LOW-FODMAP te Londen


15 tot 20% van de bevolking heeft last van een spastische darm (= colon). De medische term is “prikkelbaar darm syndroom” (PDS), of in het Engels “irritabel bowel sydrome” (IBS). De exacte oorzaak van PDS is nog steeds niet gekend. Wellicht gaat het niet over één oorzaak, maar spelen verschillende afwijkingen een rol in het ontstaan van de klachten. Veel patiënten hebben een lichte graad van ontsteking in de wand van de darm. Hierdoor raakt de beweging van de darm verstoord, wordt de darm overgevoelig of neemt de doorlaatbaarheid van de darm toe). Jammer genoeg is er nog geen goede behandeling beschikbaar om PDS te genezen.
Veel voorkomende symptomen zijn: pijn, opgeblazen gevoel, ongemak in de buik, wisselend ontlastingspatroon, diarree, constipatie, abnormale vorm van ontlasting (zacht/waterig of zeer hard), misselijkheid, veel boeren, vermoeidheid, klachten bij het plassen, … De klachten zijn meestal van lange duur maar ze kunnen ook tijdelijk, in periodes, voorkomen. Vaak zijn ze wisselvallig van aard.

Om de klachten te verminderen kunnen we  het fodmap-arm dieet inschakelen. Onderzoek toonde aan dat dit dieet bijdraagt tot de bestrijding van PDS. FODMAP is een verzamelnaam voor bestanddelen die elke dag in onze voeding voorkomen en staat voor Fermenteerbare Oligo-, Di- en Monosacchariden en Polyolen. (Oligo-, mono- en disacchariden). Fodmap’s worden slecht opgenomen in de dunne darm en komen zo in de dikke darm terecht. Ze trekken vocht aan wat de darmen doet uitzetten. Bovendien fungeren ze in de dikke darm als voedselbron voor de darmbacteriën waardoor ze gaan gisten. Door een fodmap-arm dieet veranderen we via de voeding de inhoud van dunne en dikke darm. Door een laag gehalte aan fodmap’s in de voeding is er minder gas en vocht aanwezig in de darmen. Die gaan minder uitzetten en komen minder onder druk te staan. Wellicht zijn (sommige) mensen gevoelig voor één of meerdere van deze fodmap’s, niet voor alle. Vermijd bij de start van het dieet alle fodmap’s gedurende 6 weken want we kennen de eigenlijke ‘boosdoener’ nog niet. Lees nauwkeurig de ingrediëntenlijst op het etiket van de voedingsmiddelen. Je zult merken dat de klachten snel – al tijdens de eerste weken van het dieet – verminderen of verdwijnen. Zo weet je dat je gevoelig bent voor fodmap’s. Hou de strenge vorm van het dieet 6 weken vol. Zo laat je de darmen ook voldoende tot rust komen. Vanaf week 7 voegen we de fodmap ’s opnieuw in kleine hoeveelheden en gecontroleerd toe aan de voeding. Zo komen we op het spoor wat je (wel of niet) kunt verdragen en hoeveel. Fodmap’s zijn van nature aanwezig in de voeding of worden toegevoegd door de industrie.

Sinds einde juni zijn An en Mieke officieel low-fodmap gecertificeerde diëtisten.

di-eet-button BIJSCHOLING VOEDSELALLERGIE VOOR COLLEGA’S

Samen met de collega’s van allergiediëtisten (waar An en Mieke deel van uitmaken) organiseerden we onze allereerste bijscholing voor collega’s. Fier als een gieter kunnen we jullie mededelen dat we bijna 70 deelnemers hadden. De reacties waren super positief. We hebben er hard voor gewerkt, maar gelukkig is dit harde werk enorm in de smaak gevallen. Deze zomer bereiden we de bijscholing rond voedselintoleranties voor.

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .