Met bloemkool kan je veel variëren. Deze keer hebben we gekozen voor een bloemkoolsteak. Best wel leuk op je bord, zo’n boomvormige steak. Je kan een kruiding naar keuze gebruiken en zo je steak een oosterse, zuiderse, pittige of meer neutrale smaak geven. Je hebt wel een groot deel van de bloemkool over. Die kan je verwerken in een bloemkool-aardappelstamppot, een bloemkoolsoep of tot bloemkoolrijst zoals wij het in dit recept gedaan hebben.
Nodig: (2 personen)
1 bloemkool
4 wortelen
250 g verse champignons
1 blik linzen
1 ui
2 eetlepels olijfolie
Kruiden naar keuze: Provençaalse kruiden, cajun, kerrie, cayennepeper, paprikapoeder …
Peper en zout
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Verwijder de groene bladeren van de bloemkool, spoel ze in het geheel even onder koud water en snijd ze middendoor. Snijd van de helft een dik stuk van 3 tot 4 cm. Dat worden de bloemkoolsteaks.
- De overige bloemkool cutter of mix je fijn (zoals de structuur van couscous) tot bloemkoolrijst.
- Bestrijk de 2 bloemkoolsteaks met een beetje olijfolie en kruid naar smaak. Doe dit langs beide kanten. Leg een vel bakpapier op een ovenplaat, leg hierop de bloemkoolsteak en plaats voor ongeveer 20 minuten in de oven. Kleuren je steaks te snel, dek ze dan af met een vel aluminiumfolie.
- Schil ondertussen de wortelen, spoel ze en snijd ze in kleine reepjes.
- Schil de ui en snipper fijn.
- Maak de champignons schoon en snijd in kleine stukjes.
- Giet de linzen in een vergiet, spoel ze met ruim water en laat uitlekken.
- Verwarm 1 eetlepel olie in een wokpan, fruit de ui en voeg vervolgens de wortelen toe. Stoof tot de wortelen half gaar zijn en voeg dan de champignons toe, roer regelmatig om en voeg na enkele minuten de bloemkoolrijst toe. Wok nog enkele minuten en voeg dan de linzen toe. Laat deze warm worden. Breng op smaak met peper (en zout).
- Neem de bloemkoolsteaks uit de oven, plaats ze op een bord en schep er een ruime portie bloemkool-groenten-linzen bij.