Granité lijkt een beetje op sorbet, alleen is het fijner van structuur. Het is net zoals sorbet bevroren fruit(sap) met zoetstof of suiker. Om de poederachtige structuur van granité te krijgen, moet je het bevroren geheel cutteren of mixen. Granité wordt frequent gegeten in zuiderse landen. Je kan deze granité ook maken door het limoensap te vervangen door sap van citroen/sinaasappel/pompelmoes/mandarijn/clementine …
Nodig: (± ¾ liter)
300 ml vers geperst limoensap (ongeveer 6 limoenen)
400 ml water
2,5 eetlepel zoetstof (sucralose, stevia, tagatesse, Zùsto …)
Handvol verse muntblaadjes
IJsblokjesvormen
Bereiding:
- Meng het limoensap met water en zoetstof.
- Proef of het mengsel de juiste zoet-zuur balans heeft, voeg eventueel nog wat zoetstof of limoensap toe.
- Hak de muntblaadjes fijn en voeg bij het limoensap-water mengsel.
- Laat enkele uren trekken in de koelkast, roer regelmatig om.
- Verwijder het merendeel van de muntblaadjes en giet in ijsblokvormen.
- Plaats in de vriezer voor minstens enkele uren.
- Maak de granité door de ijsblokjes te cutteren of te mixen. Doe dit stapsgewijs. Cutter een drietal ijsblokjes tot poeder, voeg dan weer enkele ijsblokjes toe en cutter op deze manier tot je voldoende granité hebt. Bewaar de rest van de ijsblokjes in de vriezer. Deze kan je later cutteren tot granité.
- Schep de granité in een glas/schaaltje en werk af met een takje verse munt.