Is frisdrank verantwoordelijk voor 184 000 doden wereldwijd?

Jaarlijks sterven wereldwijd 184.000 mensen door frisdrankconsumptie. Dat komt neer op 504 mensen per dag, zo berekenden ­wetenschappers. Voor België gaat het om 396 sterf­gevallen per jaar. Grote boosdoener: suiker.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het gaat hier niet om een rechtstreeks oorzakelijk verband. De duizenden doden kunnen in deze studie niet rechtstreeks gelinkt worden aan frisdrank. Gesuikerde frisdrank is uiteraard niet dodelijk en wie af en toe een glas cola of andere frisdrank gebruikt, zal zijn gezondheid heus niet schaden. Probleem is dat veel mensen overdrijven met gesuikerde dranken. Een te grote frisdrankconsumptie leidt tot overgewicht, dat werd meermaals aangetoond. Overconsumptie van frisdrank wordt op zijn beurt door diverse factoren beïnvloed, zoals socio-economische factoren en opleiding. Ook is eerder vastgesteld dat mensen die veel gesuikerde dranken drinken vaker ongezonder eten en doorgaans minder fysiek actief zijn, wat eveneens bijdraagt tot overgewicht.

Conclusie:

Een hoge consumptie van gesuikerde dranken draagt in belangrijke mate bij tot overgewicht. Overgewicht leidt op termijn tot ziekten, zoals hartziekte, metabool syndroom en diabetes type 2, die vroegtijdig overlijden in de hand werken.

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .