De feestdagen gezond doorkomen

Maak je je nu al zorgen voor de komende periode? Vraag je je af hoe je de feestdagen zonder extra kilo’s kan doorspartelen?

Wij geven je enkele tips om de feestdagen gezond door te komen zonder jezelf te overeten of de volgende dag vol schuldgevoel te zitten (had ik toch maar niet zoveel gegeten / gesnoept).

Met de feestperiode in aantocht is het niet altijd evident je gezonde eetgewoonten verder te zetten. De verleiding is groot om toch net iets meer te eten en de feestjes zijn aanlokkelijk om toch nog een glaasje of hapje bij te nemen. Enkele tips die je helpen te genieten zonder te overdrijven.

Het ontbijt, een goede start van de dag!

????

Als je weet dat er ’s avonds een feestmaaltijd op de planning staat, sla dan zeker het ontbijt niet over. Neem een gezond vezelrijk ontbijt zodat je enkele uren verder kan. Enkele ideetjes uit onze recepten op de website:

di-eet-button Yoghurt met havermout en fruit

di-eet-button Zelf gemaakte granola

Drink voldoende water!

Net als iedere dag is het belangrijk 7 à 8 glazen water te drinken. Uiteraard kan je variëren met enkele tassen thee of koffie, maar zorg toch dat je minstens 1 l water drinkt. Is het de gewoonte om wijn te drinken bij de feestmaaltijd en / of een aperitief te nemen? Weet dan dat alcohol samen met te weinig water drinken snel kan leiden tot hoofdpijn. De hoofdpijn komt door een tekort aan vocht, alcohol heeft namelijk een dehydraterend effect.
In de winter is het vaak lastiger voldoende te drinken. Start de dag al met een vol glas water. Dit geeft trouwens een positief effect op de werking van de darmen.
Aan de feesttafel zelf zet je best altijd een vol glas water en net daarachter je glaasje wijn. In eerste instantie grijp je naar het water en het glaasje wijn is je ‘geniet’ moment.

Gezonde snacks

????
griekseyoghurt

Heb jij vaak ook zo’n grote honger tegen dat de feestmaaltijd geserveerd wordt? Dit gebeurt zowel ’s middags als ’s avonds. ’s Middags spreek je vaak af rond 12u30 à 13u maar dan eerst nog gezellig aperitieven, wat snacks, … Het is snel 14u als de eerste gang geserveerd wordt. ’s Avonds wordt er vaak al wat later afgesproken.
Het is een goed idee om thuis eerst nog een portie zuivel te nemen (bijvoorbeeld een potje yoghurt natuur) of een goede kom soep. Hierdoor ga je je makkelijker kunnen houden aan je plan (aperitiefhapjes links laten liggen).

Enkele receptjes van onze website:

di-eet-button Yoghurt met winterse smaak

di-eet-button Peertjes met Griekse yoghurt

Ver weg van het buffet

Niets zo makkelijk op een groot familiefeest als een buffet. Maar dit is ook zo verleidelijk. Kies een plaatsje aan tafel uit het zicht van het buffet, want als je ook nog de hele middag / avond op al dat lekkers moet kijken, maak je het jezelf nog lastiger.
Zorg ervoor dat je je bord half vult met groenten (zowel koude als warme), daarna vul je een kwart met vlees, vis of een vleesvervanger en een kwart met aardappeltjes, pasta, brood of rijst.  Let er vooral op dat je traag eet en heerlijk geniet van je zelf gekozen bord. Laat je niet verleiden tot een 2de keer aanschuiven.

Nooit meer een kater!

Lust je wel een glaasje alcohol? Bespaar niet op je maaltijden om toch maar wat extra te kunnen drinken. Alcohol levert je alleen maar ‘lege’ Calorieën. Je maaltijden leveren je lichaam de broodnodige voedingsstoffen, het heeft geen zin deze te beperken. En zoals hierboven aangehaald, zet je glas water net voor je glas alcohol. Wedden dat je meer water drinkt?

drank-calorieen2

Bron: I am a Foodie

Van links naar rechts: Irisch koffie, Breezer, gluhwijn, rum-cola, Bockbier, advocaatje, Baileys, likeur, whiskey, pils, port, rode wijn, witte wijn, sherry.

De dag nadien

Stel je bent toch wat uit de bol gegaan en hebt net iets meer gegeten en / of gedronken dan gepland. Geen paniek, wat is 1 dag van de 7? OK, het had beter gekund maar het is nu éénmaal niet zo. Je hebt nog 6 dagen om het weer goed te doen. Blijf niet bij de pakken zitten en herpak je gewoon. Start je ontbijt zoals je het altijd doet en pik de draad weer op! Niets aan de hand en je hebt gisteren (hopelijk J) genoten van een topfeest. Dat heb je weer gehad en kan niemand je niet meer afpakken. Vandaag gaan we er weer voor!

De aanhouder wint

Na al die feesten, de leuke uitstapjes, soms helemaal volgens planning verlopen, soms toch net een beetje overdreven is het nieuwe jaar daar.  Je zal zien met bovenstaande tips loopt alles volgens plan. Trouwens het is net de balans tussen ‘genieten’ en ‘gezond leven’ die belangrijk is. Eigenlijk klopt dat al niet want bij ‘gezond leven’ hoort gewoon genieten en af en toe mag je al eens naast de lijntjes kleuren. Als er nooit iemand naast de lijntjes zou kleuren, dan zou ons leven pas saai zijn.

En lukt het je niet alleen, wacht dan niet te lang maar neem snel contact op met één van ons. Met een goede coach naast jou, is het vaak een pak makkelijker.
Wij wensen jullie geweldige feesten toe en in het nieuwe jaar de motivatie en de kracht om naar al je doelen toe te wandelen.

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .