FABELS OVER FODMAP’s UIT DE DOEKEN GEDAAN

Voor mensen met PDS (Prikkelbaredarmsyndroom) valt er steeds meer en meer te vinden over FODMAP’s op het internet, sociale media etc., wat het ook steeds moeilijker maakt om de echte feiten te onderscheiden van de fabeltjes. Fodmap-dieet kan een goede behandeloptie zijn voor mensen met prikkelbare darmen. Maar dit doe je best onder begeleiding van een ervaren diëtist. Wij hebben enkele ‘populaire’ fabeltjes uitgekozen die we met jullie willen delen en even willen rechtzetten.

“Wanneer ik intolerant ben voor FODMAP’s, betekent dit dat ik ze nooit meer mag eten.”

Dit is uiteraard niet waar. Van zodra jij je trigger(s) gevonden hebt (weliswaar onder begeleiding van een gespecialiseerde diëtist), moet jij de ‘challenge’ met deze trigger geregeld blijven uitvoeren in de toekomst (bv. 1 eetlepel kikkererwten), want je zal merken dat jouw tolerantie tegenover een trigger kan verbeteren met de tijd, zeker wanneer je gelijktijdig werkt aan andere PDS-triggers zoals stress.

“Het low FODMAP-dieet zal mij volledig genezen van PDS.”

Dit kan niet kloppen, aangezien de echte onderliggende oorzaak van PDS (nog) niet gekend is. Daarom is het momenteel ook niet mogelijk een genezende behandeling te hebben voor deze aandoening. Wel is het zo dat veel PDS-patiënten verlichting van hun symptomen ervaren wanneer ze het low FODMAP-dieet hebben gevolgd en vervolgens hun triggers beperken in hun dieet, maar meestal verdwijnen de klachten niet volledig. Dit kan deels verklaard worden door het feit dat meerdere factoren kunnen bijdragen tot de uiting van klachten, zoals stress, intensief sporten, bepaalde medicatie, grote maaltijdporties nemen, snel eten … De inname van FODMAP’s beperken kan dus één manier zijn om je klachten (opgeblazen gevoel, pijn, diarree, constipatie) te verminderen, maar het wil niet zeggen dat je volledig klachtenvrij zal zijn.

“Het low FODMAP-dieet is een melkvrij dieet.”

Fout. Het dieet dat jij moet volgen kan een dieet laag in lactose zijn, ALS lactose een trigger is voor jou, maar anders is het niet nodig om lactose te mijden en al zeker niet om alle melkproducten te mijden. Zo zijn alle harde kazen bijvoorbeeld van nature lactosevrij en mag je nog steeds lactosevrije yoghurt etc. eten wanneer jij gevoelig bent voor lactose.

“Alle suikers zijn FODMAP’s.”

Dit klopt ook niet. Het kan misschien verwarrend zijn, maar hier is de juiste uitleg: alle FODMAP’s worden onderverdeeld in de groep van ‘suikers’ door hun chemische samenstelling en hun korte ketenlengte, maar niet alle suikers hebben de eigenschappen om een FODMAP te zijn. Niet alle suikers brengen de klachten teweeg dewelke de FODMAP’s wel doen (bij mensen met een overgevoeligheid weliswaar). Zo is onze gewone tafelsuiker al geen FODMAP en mag deze vrij gegeten worden door PDS-patiënten (maar natuurlijk wel nog volgens de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad).

“Wanneer je klachten ervaart zoals diarree, een opgeblazen buik, of maag-en/of darmkrampen, dan zou je meteen het low FODMAP-dieet moeten volgen.”

En opnieuw is dit niet waar. Het low FODMAP-dieet is enkel bedoeld voor mensen die gediagnosticeerd zijn met PDS en dus niet voor mensen met een vermoeden van PDS. Het is zeer belangrijk dat wanneer je dergelijke symptomen ervaart, je eerst langsgaat bij je huisarts of bij een gastro-enteroloog, zodat die een juiste diagnose kan stellen.

“Het low FODMAP-dieet is een dieet bedoeld voor gewichtsverlies.”

Het low FODMAP-dieet mag niet calorie-beperkend zijn en zou geen gewichtsverlies mogen veroorzaken. Binnen het dieet moet je vooral focussen op simpele ‘food swaps’, zoals we dat noemen, om zo de inname van FODMAP’s te verlagen. In plaats van een appel te eten, neem je een kiwi of je vervangt het gewoon tarwebrood door 100% spelt zuurdesembrood. Op deze manier haal je wat FODMAP’s uit je voeding, maar behoud je tegelijk de inname van calorieën.

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .