OBESITAS: DE RISICOFACTOREN OP EEN RIJTJE

Naast een verkeerd voedingspatroon kunnen er nog andere risicofactoren een rol spelen in de ontwikkeling van obesitas. Het is dan ook vaak niet voldoende om enkel aan de voeding te werken bij de behandeling van obesitas. Een multidisciplinaire aanpak, zoals ze dat noemen, lijkt dan de beste optie. Dit wil zeggen dat er verschillende zorgverleners betrokken worden bij de behandeling zoals diëtisten, artsen, kinesisten en soms ook psychologen. Om beter te begrijpen waarom deze verschillende therapeuten een meerwaarde kunnen bieden aan de behandeling van obesitas, moeten we eerst eens een kijkje gaan nemen naar de verschillende risicofactoren van deze aandoening.

Genetische factoren:

Bij slechts een klein deel van de mensen met obesitas spelen de genen een rechtstreekse rol in de ontwikkeling ervan. Zij hebben namelijk een duidelijk defect in bepaalde genen waardoor er iets misloopt bij het regelen van hun eetlust en hun voedselinname, met als gevolg dat zij overmatig zullen eten. Het is belangrijk dat deze genetische fouten opgespoord en gediagnosticeerd worden door een arts, zodat de behandeling hierop kan afgestemd worden.

Psychologische factoren:

Ook het mentale welzijn speelt een belangrijke rol bij obesitas. Soms kan het zijn dat iemand door een depressie, psychosociale stress of emotionele stress een veranderd eetgedrag zal ontwikkelen, waardoor gewichtstoename wordt bevorderd. Hier spreken we dan vooral van ‘emo-eten’. Een term die jullie misschien wel al eens gehoord hebben. Het is dan belangrijk om naast voedingsadvies ook psychologische hulp in te schakelen, om zo aan de echte oorzaak van het probleem te werken. Vaak is eten dan voor deze mensen een manier om met hun gevoelens om te gaan, louter een hulpmiddel om tijdelijk hun problemen ‘op te lossen’, maar op langere termijn helpt het hen natuurlijk niet verder.

Omgevingsfactoren en levensstijl:

Zoals we allemaal wel weten speelt een verkeerd dieet een belangrijke rol in het ontstaan van obesitas. Het is uiteindelijk de overmatige inname van calorieën, onder de vorm van suikerhoudende dranken, snacks met een hoog vet- en/of suikergehalte, té grote maaltijden enzovoort… die tot het overgewicht leiden. Maar ook de mate van fysieke activiteit die iemand heeft per dag maakt of die persoon zal bijkomen in gewicht of niet. Het draait allemaal om die balans tussen energieverbruik (actieve job, vrijetijdsbeweging, sporten …) en energie-inname (via voeding). Iemand die dagelijks veel meer beweegt en actief bezig is, zal dus ook meer energie via zijn voeding nodig hebben tegenover iemand die heel de dag stil zit en dus weinig energie verbruikt.
Daarom is het dus belangrijk om bij de behandeling van obesitas ook te werken aan de fysieke activiteit. Het effect van voedingsaanpassingen zal eens zo groot zijn als je dit combineert met beweging en sport.
Als laatste zijn er nog bijkomende factoren die een invloed kunnen hebben op obesitas, maar waar we niet meteen aan denken: een hoog alcoholverbruik, stoppen met roken, bepaalde medicatie (zoals antidepressiva en cortisone) en slaaptekort. Dit zijn ook allemaal aspecten waaraan gewerkt kan worden tijdens de behandeling van obesitas.

Wist jij dat wij hier extra aandacht aan besteden? Wij werken met verschillende disciplines, in gans de regio samen. Samenwerk maakt sterk!

Indien je zelf al wat aan de slag wil met gezondere voedingskeuzes en maaltijden, kan je eens rondneuzen in onderstaande receptenbundels van onze website:

https://www.di-eet.be/recept-van-de-week/receptenbundels/salades/
https://www.di-eet.be/recept-van-de-week/receptenbundels/lekker-gezond/

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .