Chocolade is gezond, maar dan wel de pure chocolade én in combinatie met sport

Dit artikel lazen wij op 08/01/2018 op VRT nieuws:

Chocolade, voor velen een gegeerd goedje waar ze maar moeilijk van af kunnen blijven. Ja, het bevat veel calorieën, verzadigde vetten en suikers, maar het is zo lekker, en bovendien ook nog eens gezond. Nieuw onderzoek aan de VUB zet die stelling nog wat meer kracht bij.

Kathleen Heylen  –  ma 08 jan 07:32

Chocolade wordt gemaakt van cacaobonen, het zaad van de cacaoboom. Die bonen worden gefermenteerd, gedroogd, geroosterd en vermalen, met een dikke cacaomassa als resultaat. Uit die massa wordt cacaoboter (het vet) onttrokken, van wat overblijft wordt magere cacaopoeder gemaakt. Zowel cacaoboter als cacaopoeder wordt gebruikt om allerlei chocoladevarianten te maken.

Aan chocolade worden al langer gezonde eigenschappen toegeschreven. Zo is bekend dat chocolade anti-oxidanten bevat, de zogenoemde flavonolen. Eerder onderzoek toonde al aan dat die flavonolen -zeker op korte termijn- bloeddrukverlagend kunnen werken. Een doctoraatsonderzoek van Lieselot Decroix aan het topsportlabo van de VUB wijst uit dat de flavonolen in cacao (CF) de zogenoemde oxidatieve stress tijdens een fysieke inspanning verlagen.

Flavonolen verminderen de oxidatieve stress

Oxidatieve stress is het gevolg van allerlei natuurlijke, chemische processen in ons lichaam. Om energie vrij te maken, verbranden cellen voedingsstoffen. Ze gaan een verbinding aan met zuurstof, en daarbij ontstaan stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de cellen in ons lichaam, de zogenoemde vrije radicalen. Bij oxidatieve stress komen er meer vrije radicalen vrij dan gewoonlijk, dat kan onder meer als gevolg van intensief sporten. Anti-oxidanten onderdrukken de negatieve effecten van vrije radicalen.

“Uit verschillende internationale studies waren de heilzame effecten van flavonolen in cacao al duidelijk geworden”, zegt onderzoekster Lieselot Decroix. “Maar de effecten op conditie en de inspanningen van sporters waren nog niet zo duidelijk.” Ze deed daarom een onderzoek bij zeer goed getrainde sporters die in uitstekende gezondheid verkeerden.

Wat blijkt? “Ook bij jonge gezonde mensen hebben flavonolen een anti-oxidatieve werking tijdens een inspanning”, zegt Decroix. “Bovendien zorgen zowel de flavonolen als het sporten op zich voor een verbeterde vasculaire functie: ze verwijden de bloedvaten. Nuttig bij oudere mensen, omdat het verouderingsproces gepaard gaat met minder elastische bloedvaten, en ook bij mensen met een risico op cardiovasculaire aandoeningen en mensen met overgewicht.”

100 en 200 gram chocolade met een cacaogehalte van meer dan 70 procent

Hoera voor chocolade dus, al zijn er wel enkele dingen om mee rekening te houden. Het effect van flavonolen blijft relatief klein in vergelijking met het effect van bewegen zelf: het heeft dus niet zoveel zin om chocolade te eten als je dat niet combineert met sporten“, zegt Decroix.

Bovendien is het ook van belang om te weten hoeveel chocolade je moet eten om enig effect te hebben: tussen de 100 en 200 gram per dag voor een gemiddelde persoon, om precies te zijn. Én: het moet chocolade zijn met een hoog cacao-percentage, dat wil zeggen, hoger dan 70 procent. Dus de pure, bittere chocolade, en niet de melkchocolade of de witte chocolade.

En het gehalte aan verzadigde vetten en suikers dan? De schadelijke effecten van zo’n chocoladeconsumptie zouden niet opwegen tegen de heilzame effecten ervan, aldus Decroix. Verder onderzoek moet nu uitwijzen wat de effecten zijn van flavonolen op lange termijn, al dan niet in combinatie met bewegen.

NOTA: diëtistenpraktijk Di-eet

Een leuk onderwerp voor een doctoraatstudie vonden wij, maar is dit nu ook een vrijgeleide om elke avond chocolade te eten? Alvast onze excuses aan de chocolade-liefhebbers, maar wij zijn bang van niet.

Er is sprake van een portie pure chocolade van 100-200g/dag, 3 à 4 repen dus aan +/- 250 kcal per reep. Dit betekent dit dat zo’n portie al snel tot 1000 kcal per dag aanbrengt, ofwel ongeveer de helft van de totale dagelijkse behoefte van een gemiddelde vrouw. Zoals het artikel reeds aangeeft, bevat chocolade naast de nuttige flavonolen ook heel wat verzadigde vetten en snelle suikers. En hoewel pure chocolade naast deze stoffen ook een klein gehalte aan vitaminen en mineralen aanlevert, is het volgens ons bijna onmogelijk om uit de resterende 1000 kcal voldoende nuttige stoffen, zoals o.a. vezels, vitamine B12 en calcium te halen om aan de aanbevelingen voor een gezonde voeding te voldoen. Een stijgend gewicht of een onevenwichtige voeding zullen wellicht het resultaat zijn van deze chocolade-escapade.

Volgens bovenstaand artikel is het voordeel van de flavonolen bij sport groter dan de nadelen van de hoge chocoladeconsumptie. Op de website van de VUB (http://vubtoday.be/nl/content/chocolade-verlaagt-stress-tijdens-het-sporten ), waarvoor Lieselot Decroix het onderzoek publiceerde, staat ook wat dat betreft een andere tekst:
“Ons onderzoek werd gedaan met een cacao-supplement dat een hoge hoeveelheid cacao flavanolen bevat. Om diezelfde hoeveelheid CF uit normale chocolade te halen, moet een gemiddelde persoon per dag tussen 100 en 200 gram chocolade met een hoog (>70 %) cacao-gehalte eten. De heilzame effecten van zo’n chocoladeconsumptie wegen dan niet meer op tegen de schadelijke effecten ervan.”

Onze visie: bega af en toe een zoete zonde en geniet van een blokje pure chocolade bij een kopje koffie of thee na de maaltijd, maar vermijd grote hoeveelheden chocolade. Hoe fijn het ook zou zijn, veel chocolade zal je gezondheid niet ten goede komen.

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .