Valentijns 5-gangenmenu

Valentijns 5-gangenmenu

Valentijn
Februari is uiteraard niet alleen de maand van tournée minérale, we hebben ook, alweer, reden om feest te vieren. Op 14 februari vieren we immers het feest van de liefde. Voor diegenen die geen inspiratie hebben om een Valentijn menu samen te stellen, hebben we alvast een suggestie:

Alcoholvrije gin tonic

Wortelhapje met guacomole

~

Slaatje met rode biet en feta

~

Sinaasappelsoep

~

Gestoomde victoriabaarsfilet

Puree van aardappel en pastinaak

Coulis van erwtjes

Gebakken champignons

~

Yoghurt met coulis van bosvruchten, afgewerkt met speculaas

~

Koffie of thee

Aangezien we uiteraard iedereen willen aanmoedigen om deel te nemen aan Tournée Minerale, hebben we een alcoholvrij aperitief voorzien en adviseren we bij de maaltijd plat of bruisend water. Op die manier past dit menuutje ook perfect binnen een gezonde voeding.

Aandachtspunt:

Doe je niet mee met Tournée Minerale en wil je toch graag een glaasje alcohol drinken, hou er dan rekening mee dat een glaasje cava al snel zo’n 75 kcal extra aanbrengt, een glas wijn +/- 100 kcal per glas en zoete alcoholische dranken en sterke dranken nog meer energie aanbrengen.

APERITIEF

Alcoholvrije gin tonic

Wortelhapjes met guacamole

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1/3 rijpe avocado (45g)
  • 1 dessertlepel olijfolie (7g)
  • 1 dessertlepel limoensap (8g)
  • 1/3 van een dikke wortel (+/- 50 g)
  • Mespunt harissa
  • 1 kerstomaatje

Bereidingswijze:

  • Snij de wortel in 6 dikke plakken. Deze plakken vormen de bodem van het hapje.
  • Schil en plet de avocado.
  • Voeg de olijfolie, het limoensap en de harissa toe en meng onder elkaar tot guacamole.
  • Snij het kerstomaatje in 6 partjes.
  • Schep op elk wortelschijfje een koffielepeltje guacamole en versier met een partje tomaat.

VOORGERECHT

Slaatje met rode biet en feta

Ingrediënten voor 2 personen:

• 1 rode biet (+/- 150 g)

• 50g veldsla

• 40g feta (light)

• 2 dessertlepels appelazijn

• Peper uit de molen

Bereidingswijze:

• Vooraf:
Schil de rode biet, snij in dunne plakjes en stoom gedurende 10 minuutjes.
Van het sap op, doe de plakjes rode biet in een bewaardoosje en overgiet met sap tot ze onder staan. Zet koel weg

• Kuis, was en droog de veldsla en verdeel over 2 bordjes.

• Leg de afgekoelde plakjes rode biet in het midden van de bordjes veldsla.

• Besprenkel de groentjes met appelazijn.

• Verkruimel de feta en verdeel over de rode biet

• Ga met de pepermolen over het bord en dien op.

SOEP

Sinaasappelsoep

Ingrediënten voor 2 personen:

• 1 koffielepel olijfolie

• 75gr ui (1/2 normale ui)

• 150gr wortels (1 grote dikke wortel)

• 1/4 groentebouillonblokje

• 1/4l water

• Gemberpoeder en peper naar wens

• 200 ml versgeperst appelsiensap (= het sap van 2 grote persappelsienen)

Bereidingswijze:

• Schil de ui, snij in stukjes en stoof aan in de olijfolie.

• Schil de wortels, snij in blokjes en voeg toe.

• Voeg het water en het bouillonblokje toe en breng aan de kook (af en toe roeren tot het bouillonblokje opgelost is).

• Laat de soep een kwartiertje doorkoken.

• Pers de appelsienen en hou apart tot net voor het opdienen.

• Mix de soep en breng op smaak met gemberpoeder en peper uit de molen.

• Zorg dat de soep goed heet is en verdeel over 2 soepkommen.

• Voeg aan elke kom de helft van het appelsiensap toe en dien op.

HOOFDGERECHT

Gestoomde Victoriabaarsfilet met puree van aardappel en pastinaak, coulis van erwtjes en gebakken champignons

Ingrediënten voor 2 personen:

• 200-250g victoriabaarsfilet

• 200g pastinaak

• 150g (geschilde) aardappelen (3 kleine)

• 150g champignons

• ¼ ui

• 100g erwtjes

• 1 koffielepel + 2 dessertlepels olijfolie

• Een scheutje melk

• Kruiden volgens voorkeur: look, peterselie, bieslook, peper, muskaatnoot,…

Bereiding:

• Breng +/- 1l water aan de kook

• Schil, was en snij de aardappelen en de pastinaak in blokjes

• Stoom de vis gaar (+/-15 min voor diepvriesvis, +/- 7 min voor verse vis)

• Kuis de ui en snij fijn.

• Fruit de ui in 1 koffielepel olie.

• Voeg de erwtjes + 2 eetlepels water toe aan de uien laat stoven (+/- 5 min).

• Voeg de aardappel- en pastinaakblokjes toe aan het kokend water en laat in +/-10 min gaar koken.

• Borstel de champignons en snij in plakjes.

• Verhit 1 dessertlepel olijfolie en voeg de champignons toe. Bak ze kort aan. Voeg indien nodig nog een dessertlepel olie toe.

• Kruid de champignons volgens voorkeur met look, bieslook, peterselie en peper uit de molen. (! Indien verse look gebruikt wordt, voeg deze dan al toe van zodra de olie verhit wordt, voordat de champignons toegevoegd worden. Gedroogde kruiden kunnen aan het eind van de bereiding toegevoegd worden).

• Doe de erwtjes in een maatbeker en mix tot een coulis.

• Giet het vocht van de aardappelen en de pastinaak, stamp fijn en kruid met peper en muskaatnoot volgens voorkeur. Indien deze puree te vast is, voeg dan eventueel een scheutje melk toe.

• Dresseer de coulis, de vis, de puree en de champignons op de borden en dien op.

DESSERT

Yoghurt met coulis van bosvruchten, afgewerkt met speculaas

Ingrediënten voor 2 personen:

• 50 g bosvruchten (vers of uit de diepvries)

• 1 koffielepel Tagatesse (of een andere zoetstof die mag verhit worden)

• 200g volle yoghurt

• 1 speculaasje

Bereidingswijze:

• Verhit de bosvruchten met de zoetstof tot een coulis in een klein pannetje.

• Verdeel over 2 glaasjes en laat afkoelen.

• Voeg aan elk glas 100g yoghurt toe.

• Rasp het speculaasje boven de 2 glazen.