Feestmenu: hapjes

Tijdens de 2de lockdown blijven de Di-eetpraktijken van Lommel, Olen, Westerlo en Zoersel open. De reeds getroffen maatregelen blijven we handhaven waardoor we op een veilige manier kunnen werken. Er kunnen nieuwe afspraken gemaakt worden. Afspraken kunnen doorgaan wanneer u zich niet ziek voelt. Online-consultaties blijven mogelijk.

Feestmenu: hapjes

Ook dit jaar voorzien we tegen de feestdagen een feestmenu. Iedere week komt er een volgende gang. De feestmenu kan dienen voor kerst, oudjaar, nieuwjaar of voor een ander feestje. We willen iedereen laten genieten van lekker eten. We proberen te zorgen voor haalbare recepten waarbij je zelf, als je gastvrouw of gastman bent, niet de hele dag in de keuken moet staan. Dit jaar zullen de meesten onder ons de feestdagen vieren met hun eigen bubbel en misschien met 1 of 2 nauwe contacten. Daarom hebben we porties dit jaar aangepast. De recepten zijn nu voorzien voor 6 personen.

Nodig:

Hapje 1: groente-kaas kubus (20-25 stuks)

2 sneetjes donker roggebrood (zoals pompernikkel)

2 dl (light) room

100 g verse kaas natuur (type Philadelphia)

1 rode paprika

1 gele paprika

1 sjalot

1 theelepel gedroogde oregano

3 blaadjes gelatine

Peper en zout

Hapje 2: Gevulde savooikoolrolletjes (12-15 stuks)

50 g rijst (sushi of risotto)

4 grote bladeren van een savooikool

100 g gemengde paddenstoelen

1 stukje gember

1 teentje knoflook

1 eetlepel sesamolie

1 eetlepel sojasaus

1 eetlepel citroensap

1 eetlepels azijn

1 eetlepel suiker of zoetstof

½ theelepel zout

2 theelepels wasabipasta

Prikkers

 

Bereiding:

Hapje 1: Groente-kaas kubus (20-25  stuks)

  • Schil de paprika’s, pel de sjalot en snijd zo fijn mogelijk.
  • Verwarm de margaine in een kookpot, fruit de sjalot en voeg de paprika toe. Stoof gaar op een laag vuur.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Klop de room lichtjes op (tot yoghurtdikte) en schep onder de verse kaas.
  • Roer de gestoofde paprika-sjalot en oregano door het kaasmengsel.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Knijp de gelatine uit, los op in 1 eetlepel heet water en roer onder het kaasmengsel.
  • Leg de sneetjes brood in een schaal en schep hierop het kaasmengsel.
  • Strijk de bovenkant glad en plaats 3 tot 4 uur in de koelkast.
  • Neem uit de koelkast en snijd er kubussen van.

 Hapje 2: Gevulde savooikoolrolletjes (12-15 stuks)

  • Kook de rijst gaar en laat afkoelen.
  • Spoel de koolbladeren, verwijder de harde nerf en kook 5 minuten. Giet af en spoel met koud water. Dep ze vervolgens droog.
  • Kuis de paddenstoelen en snijd grof.
  • Snipper de knoflook en de gember fijn.
  • Verwarm de olie en fruit hierin de paddenstoelen met de gember en de knoflook. Blus met de sojasaus en het citroensap. Giet af en laat uitlekken.
  • Meng de azijn met de suiker en het zout. Roer tot de suiker is opgelost. Meng dit onder de rijst.
  • Leg de koolbladeren overlappend op huishoudfolie. Smeer de onderste helft dun in met wasabipasta. Verdeel de rijst op het onderste vierde van de koolbladeren en schep hierop de paddenstoelen.
  • Rol met behulp van de folie tot een strakke rol. Bewaar in de koelkast tot je ze nodig hebt.
  • Snijd stukjes van 3 cm en prik ze vast met een prikker.