Voor het hoofgerecht hebben we dit jaar niet gekozen voor de traditionele kalkoen maar wel voor een lekker rosbief. Niet klassiek zoals we dat kennen met kroketjes. Deze keer komen er op de feesttafel gegrilde groenten. Lekker, licht en niet moeilijk te maken. Samen met puree waarin lente-ui is verwerkt is dit een fijn gerechtje voor jouw feest.
Nodig: (10 pers)
2 – 3 stukken rosbief
Bloemig kokende aardappelen (2 middelmatige per persoon)
2 courgettes
2 aubergines
3 vleestomaten
1 kleine flespompoen (butternut)
Tijm (gedroogd)
1 busseltje lente-ui
Vloeibare bakmargarine
Bruine roux
1 bokaaltje vleesfond
Peper, zout en natriumbicarobaat
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Verwijder topje en steeltje van courgetten, tomaten en aubergines, spoel onder koud water en dep droog
- Schil de flespompoen.
- Snijd de groenten in dunne plakjes. Zo krijg je allemaal schijfjes.
- Vet een ovenschaal lichtjes in met margarine en schik hierin de groenten. Leg ze om en om. Start met courgette, dan butternut, aubergine, tomaat. Herhaal dit tot de groenten op zijn. Kruid met tijm, peper en natriumbicarbonaat (dit zorgt ervoor de groenten niet flets worden en ze hun kleur mooi behouden).
- Zet ze in de voorverwarmde oven.
- Schil de aardappelen en kook ze gaar. Giet af.
- Maak de lente-ui schoon en snipper fijn.
- Bak de rosbief aan zodat er rondom een mooie korst is, schik in een ovenschaal en zet in de oven. Tel ongeveer 20 minuten per kg vlees als je het graag erg rood hebt, 25 tot 30 minuten als het iets meer gebakken moet zijn.
- Giet de aardappelen af, laat even opbloemen op het vuur en maak puree. Kruid met peper en zout en voeg de gesnipperde lente-ui toe.
- Neem het vlees uit de oven, draai het om en laat nog even rusten.
- Vang het vocht van het vlees op in een kookpot, voeg vleesfond toe en breng aan de kook. Dik in met een beetje roux voor bruine saus. Breng op smaak met peper en zout. Werk af met tijm.
- Snijd het vlees in plakjes.
- Neem de groenten uit de oven en schik een portie op ieder bord.
- Schep op ieder bord puree en enkel stukjes vlees.
- Schep als laatste een beetje saus op het vlees.