Zwangerschapsdiabetes of zwangerschap bij reeds bestaande diabetes? 

Zwangerschapsdiabetes is de vorm van diabetes die kan ontstaan tijdens de zwangerschap en die meestal weer verdwijnt na de zwangerschap. Vooral in het 2e en 3e trimester van de zwangerschap is er een verhoogde behoefte aan insuline, doordat er een verhoogde aanmaak van stoffen is door de placenta die de bloedsuikerwaarden doen stijgen. We zien deze verwikkeling steeds vaker en dit wordt o.a. verklaard door de veranderde levensstijl die vaak overgewicht met zich meebrengt.

Risicofactoren zijn een BMI > 25, familiale aanleg voor type 2 diabetes, etnische afkomst of al een eerder geval van zwangerschapsdiabetes. Tijdens de zwangerschap wordt er dus op 24 weken gescreend op deze vorm van diabetes via een glucose-tolerantietest. Behoor jij tot een risicogroep (door familiale aanleg, overgewicht, al eerder zwangerschapsdiabetes gehad …)? Dan is het eens zo belangrijk om een gezond gewicht en voldoende beweging na te streven zowel voor als tijdens je zwangerschap. Het is aangetoond dat bij 70-80% van de vrouwen die zwangerschapsdiabetes ontwikkelen, eet- en leefstijlaanpassingen de suikerwaarden in het bloed onder controle kunnen houden. 

Na zwangerschapsdiabetes is er een verhoogd risico (tot 7 keer meer) op het ontwikkelen van type 2 diabetes, vooral bij overgewicht en obesitas. Opvolging door een diëtiste na de zwangerschap kan dus erg zinvol zijn. Ook het project van Diabetes Liga ‘Zoet Zwanger’ wil het belang hiervan benadrukken. Je vindt meer info op www.zoetzwanger.be

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .