Lactose-intolerantie: wat is jouw grens?

Bij een lactose-intolerantie kunnen klachten zoals buikpijn, misselijkheid en braken, een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree zich voordoen. De ernst van de klachten kan echter voor iedereen anders zijn. Dit hangt ten eerste af van de ingenomen hoeveelheid lactose, van de beweeglijkheid van de dunne darm en ten slotte van de hoeveelheid lactase-enzym er nog aanwezig is bij de persoon in kwestie (d.i. het stofje in ons lichaam dat de lactose kan afbreken). Bij de ene kan dat al wat meer zijn dan bij de andere. Daardoor kan hij/zij nog wat meer lactose afbreken in de dunne darm waardoor de klachten minder zullen zijn bij éénzelfde hoeveelheid lactose. Een gezond darmmicrobioom kan ook helpen om minder felle klachten te hebben. Aan de andere kant kan de lactose-intolerantie dan weer verergeren door een virale infectie. 

We weten dus dat de hoeveelheid lactose die verdragen wordt bij iedere patiënt anders ligt. Studies hebben wel uitgewezen dat de gemiddelde patiënt nog 12 g lactose in één maaltijd of ongeveer 18 g verspreid over de ganse dag kan verdragen, wat overeenkomt met 1 consumptie (1 glas melk, 1 potje yoghurt …). Dit is natuurlijk een gemiddelde en geldt dus zeker niet voor iedereen. Het kan zijn dat jij zelfs meer lactose per dag verdraagt of juist wat minder. Het is dus heel belangrijk om na te gaan wat jouw eigen, persoonlijke tolerantiegrens is. Dit doe je best onder begeleiding van een diëtiste. Zo kom je te weten hoeveel van welke producten je nog kan eten en of je ook moet letten op kleine ‘spoorhoeveelheden’ van lactose. Sommige mensen reageren ook nog op zeer kleine hoeveelheden lactose en zij moeten dan vaak letten op de ‘verborgen lactose’, zoals we dat noemen. Lactose wordt bijvoorbeeld door de industrie vaak gebruikt als vulstof voor zoetjes en medicijnen zoals de anticonceptiepil. Ook wordt het toegevoegd aan bepaalde chips-smaken of vleeswaren… Het zit dus in meer producten verstopt dan je denkt! 

Heb jij of denk jij dat je lactose-intolerantie hebt? Aarzel dan zeker niet om een diëtiste te raadplegen zodat jij jouw eigen grenzen leert kennen!

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .