Zoetmakers: hoe zit het nu eigenlijk?

Zoetmakers: hoe zit het nu eigenlijk?

Agavesiroop, kokosbloesem, esdoorn, honing, …

Agavesiroop, rapadura, kokossuiker: trendy suikers kennen een toenemend succes. Maar wat zijn nu echt de voordelen? Via onderstaande link vind je een mooi overzicht:

http://www.zoetstoffen.eu/news-nl/trendy-sugars-een-gezond-alternatief-voor-geraffinnerde-suiker/

Zijn zoetstoffen schadelijk?

Voor elke zoetstof is een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) vastgesteld. Dit is de portie die iemand gemiddeld elke dag, zijn hele leven lang, veilig kan gebruiken.

Houd je aan de ADI-normen van de zoetstoffen:

aspartaam                         : 40 mg / kg LG / dag

Sucralose                           : 15 mg/ kg LG / dag

acesulfaam K                    : 15 mg / kg LG /dag

saccharine                         :   5 mg / kg LG /dag

cyclamaat                          :   7 mg / kg LG /dag

Stevia                                 :   4 mg / kg LG /dag

Zoetstoffen worden in hoge dosis gebruikt in light frisdranken als suikervervanger:
daarom zijn deze niet geschikt voor kinderen < 6 jaar. Voor volwassenen geldt de norm van max 500ml light frisdrank per dag.

OPGELET !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Fructose (= vruchtensuiker) en andere natuurlijke suikers zoals moutstroop (= maltose), maïsstroop, sucrose, cichoreistroop en honing zijn broertjes van gewone suiker. Ze leveren evenveel energie en zullen de bloedsuikerwaarden wel beïnvloeden. Ze worden nochtans veel gebruikt in producten met vermelding ‘suikervrij’ of ‘geschikt voor mensen die het gebruik van gewone suiker willen of moeten vermijden’. Laat je dus niet beetnemen, lees steeds aandachtig de samenstelling op de verpakking!

Extra informatie rond koolhydraten:

di-eet-buttonSnelle koolhydraten: deze worden snel opgenomen in ons bloed en doen de bloedsuikerwaarde snel stijgen.
We maken onderscheid in toegevoegde snelle suikers en snelle suikers van nature aanwezig in voedingsmiddelen.

Bron toegevoegde snelle suikers: suiker, confituur, honing, choco(lade), koekjes, snoep, frisdrank, gebak, desserts, …
Bron snelle suikers van nature aanwezig: fruit (fructose), melkproducten

di-eet-buttonTrage koolhydraten: deze worden traag opgenomen in ons bloed en doen de bloedsuikerwaarde minder snel stijgen

Bron trage koolhydraten (zetmeel): brood, aardappelen, rijst, deegwaren, bloem, bindmiddelen,

Het is belangrijk om voeding met veel snelle suikers te mijden, de koolhydraten goed te spreiden over de dag en rekening te houden met de hoeveelheid koolhydraten in je maaltijd.

Zoetstoffen zijn suikervervangers en kunnen we onderverdelen in 2 grote groepen: de intensieve zoetstoffen en de extensieve zoetstoffen.

Intensieve zoetstoffen
Energie vrij – geen calorieën
Extensieve zoetstoffen
Energieleverende -wel calorieën
Sucrolose
Stevia
Aspartaam
Acesulfaam-K
Sacharine en cyclamaat
Fructose (4 kcal)
Sorbitol(4 kcal)
Maltitol(4 kcal)
Xylitol(4 kcal)
Tagatose (1.5kcal)
Isomalt (2 kcal)
Lactitol (2 kcal)