Wat is diabetes?
Diabetes (suikerziekte) is een chronische aandoening waarbij het bloedsuikergehalte te hoog is. Deze ziekte wordt nog al te vaak onderschat. Vroegtijdige opsporing en behandeling van diabetes zijn belangrijk om de gevolgen zoals oogaandoeningen, nierproblemen, hart- en vaatziekten … tot een minimum te beperken.
Momenteel hebben 1 op 12 volwassen Belgen diabetes. Men verwacht dat dit verder zal oplopen tot 1 op 10 tegen 2030.
In minder dan 10% van de gevallen gaat het om type 1 diabetes (vooral < 40 jaar). De meest voorkomende vorm is echter type 2 diabetes, vroeger ook wel ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd omdat het vooral 40-plussers treft.
Risico op diabetes?
1 op 3 mensen met diabetes weet echter niet dat hij of zij de aandoening heeft. Deze mensen krijgen dus ook geen behandeling!
Daarnaast is er ook een grote groep mensen met een sterk verhoogd risico om op (korte) termijn diabetes te ontwikkelen.
Er zijn bij type 2 diabetes namelijk duidelijk een aantal risicofactoren aan te wijzen. Aan sommige factoren zoals je leeftijd of diabetes in de familie kan je niets veranderen. Andere zaken zoals lichaamsbeweging, voeding en roken heb je dan weer wel in de hand.
Door gezond te leven halveer je het risico op type 2 diabetes!
Test je eigen risico!
Sommige personen lopen meer kans dan anderen om type 2 diabetes te ontwikkelen. Ben je ouder dan 45 jaar en heb je een te dikke buik of is er sprake van diabetes in je familie? Doe dan snel de diabetes risicotest om jouw risico op type 2 diabetes in te schatten.
Bekijk aandachtig de vragen en duid aan wat voor jou van toepassing is. Er is telkens 1 antwoord mogelijk. Tel de punten op die bij elk antwoord horen samen om je eindscore te berekenen.