Stress en examens

De examenperiode is voor veel mensen een hele hectische en stressvolle periode. Of je nu zelf examens hebt of enkele familieleden, het zet je normale ritme helemaal overhoop. Tijdens deze periode nemen veel mensen te weinig tijd voor zichzelf terwijl dit net zo belangrijk is om goede resultaten te kunnen halen.
Stress en examens
Bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom reageren de darmen veel gevoeliger op fermenteerbare koolhydraten dan iemand die hier geen last van heeft. Er is een verstoring in de hersen-darm-as waardoor de darmen verkeerde signalen aan de hersenen geven en de hersenen aan de darmen. Het is dan ook niet gek dat stress een grote impact heeft op klachten bij PDS. Daarom is het belangrijk om niet enkel te letten op voedingsmiddelen die klachten geven, maar ook op je mentale gezondheid.
Niet enkel heeft stress invloed op prikkelbare darmen maar ook bij mensen met diabetes. Stress is één van de risicofactoren voor het ontwikkelen van diabetes type 2. Dit wil niet zeggen dat wanneer je veel stress hebt, je automatisch diabetes krijgt. Er zijn namelijk nog andere factoren belangrijk zoals levensstijl, familiale aanleg… Bij mensen met diabetes kan stress je bloedsuikergehalte ontregelen. Bij stress maakt het lichaam de stresshormonen adrenaline en noradrenaline aan. Deze hormonen zorgen voor een verhoging van de glucosewaarden in het bloed.
Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen voor minder stress tijdens de examenperiode:

 • Las regelmatig pauzes in tijdens het studeren. Neem tijdens je pauzes tijd om je gedachten op helemaal iets anders te zetten dan de examens.
 • Beweeg tijdens je pauzes. Ga wandelen, fietsen, joggen, dansen, yoga…
 • Doe ademhalingsoefeningen. Bewust worden van je ademhaling is een manier om je hartslag en je bloeddruk te verlagen. Het helpt ook de aanmaak van stresshormonen te verminderen.
 • Heb aandacht voor genoeg slaap. Slaap is niet enkel belangrijk om alert te zijn tijdens je examens, het helpt ook al de leerstof die je de dag voordien hebt geleerd, te verwerken.
 • Plan op voorhand je leerritme met pauzes in.

Hoe belangrijk is gezond eten tijdens de examens?
Vaak wordt er tijdens de examens te weinig aandacht geschonken aan gezonde voeding, maar gezonde voeding helpt net bij beter presteren. Voldoende en gezond eten helpt je met het concentreren en memoriseren. Je lichaam presteert het beste met de juiste voedingsstoffen. En dat is net wat je nodig hebt tijdens de examens.
Hier zijn enkele aandachtspunten voor gezonde voeding tijdens de examens:

 • Eet evenwichtig, dus niet te veel of te weinig. Zowel bij te veel als bij te weinig eten, kan je je niet goed concentreren.
 • Maak tijd om te eten. Gebruik dit als ontspanningsmoment.
 • Eet lichte maaltijden met eventueel 1 of 2 gezonde tussendoortjes.
 • Zorg ervoor dat je voldoende volkoren graanproducten, groenten en fruit eet.
 • Drink voldoende water, zeker 1,5 L per dag.
  Eet gezonde vetten zoals ongezouten noten, lijnzaad, vette vis.
  Plan je maaltijden op voorhand in.

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .