Diabetes mellitus

Diabetes mellitus

Diabetes Mellitus is een aandoening die steeds meer voorkomt. Bij diabetes of suikerziekte maakt het lichaam te weinig of geen insuline meer aan. Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat de suiker die in het bloed aanwezig is, opgenomen kan worden door de lichaamscellen. Is er te weinig of geen insuline dan stijgt de bloedsuikerspiegel en spreken we van diabetes mellitus.

Bij suikerziekte speelt een erfelijke voorbeschiktheid vaak een rol. Maar onze huidige levensstijl is eveneens verantwoordelijk voor het ontstaan van deze aandoening. Overgewicht, roken, onvoldoende beweging, een vet- en suikerrijke voeding, frequent alcoholgebruik, te weinig groenten en fruit kunnen de ziekte in de hand werken.

Een verhoogde suiker kan je niet voelen. We noemen het daarom ook wel eens een sluipmoordenaar of een stille doder. Is er een erfelijke voorbeschiktheid, een zwangerschapsdiabetes of ben je ouder dan 40 jaar: laat dan je bloed regelmatig controleren door je huisarts.

 

Types Diabetes Mellitus:

  1. Diabetes Mellitus type 1:

Dit type suikerziekte treedt meestal op op jonge leeftijd. Het lichaam maakt geen insuline meer aan. Bij dit type moet je altijd insuline inspuiten.

  1. Diabetes Mellitus type 2:

Ook wel ouderdomsdiabetes genoemd, omdat het zich meestal ontwikkelt boven de 40 jaar. Het lichaam maakt nog wel insuline, maar niet meer voldoende om de aanwezige suiker uit het bloed te laten opnemen door de lichaamscellen. Hierdoor stijgen de suikerwaarden in het bloed traag maar gestaag.

  1. Pre-diabetes:

Dit is een voorstadium van type 2 diabetes mellitus. In deze periode zijn de suikerwaarden in het bloed gestegen, maar nog niet op het niveau dat we spreken van suikerziekte.

  1. Zwangerschapsdiabetes:

Tegen het einde van de zwangerschap kan er zwangerschapsdiabetes ontstaan. Meestal verdwijnt deze vorm van suikerziekte na de bevalling.