Peulvruchten en ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten

Wist je dat regelmatig vlees te vervangen door peulvruchten een gunstig effect heeft op de gezondheid?
Verschillende studies hebben aangetoond dat het regelmatig eten van peulvruchten een positief effect heeft op zowel het cholesterolgehalte, bloeddruk en suikerspiegel. Deze effecten zijn te danken aan de samenstelling van peulvruchten. In tegenstelling tot vlees, zijn peulvruchten een bron van vezels en bevatten ze veel minder verzadigde vetzuren dan (vette) vleessoorten. Deze twee eigenschappen zijn allebei belangrijk om de cholesterol in het bloed te doen dalen. Ze bevatten ook veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Peulvruchten zijn een belangrijke bron van fytochemicaliën. Fytochemicaliën zijn plantaardige bestanddelen met veel beschermende factoren zoals: beschermen tegen schade aan DNA, verlagen van cholesterolgehalte, antioxiderende werking, verminderen van ontstekingsprocessen… Peulvruchten bevatten ook koolhydraten maar door de complexe samenstelling duurt het veel langer om alle koolhydraten vrij te maken en dus ook de bloedsuikerspiegel te doen stijgen. Door al deze eigenschappen bieden peulvruchten bescherming tegen diabetes type 2. Probeer wekelijks 1 keer peulvruchten op het menu te zetten in plaats van vlees. Dit kan door bijvoorbeeld tofu, kikkererwten, bonen, linzen…

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .