Muesli en cruesli – net niet hetzelfde?

Muesli en cruesli – net niet hetzelfde?

muesli_cruesliMuesli, cruesli … wie kent het niet? Maar wist je dat de naam ‘cruesli’ (krokante muesli) afkomstig is van gebroken koekjes?

Krokante muesli wordt gemaakt door muesli met boter en suiker of honing te bakken. Hierdoor ontstaan grote koeken die vervolgens in stukjes worden gebroken.

Muesli is populair geworden in de jaren ’60 omdat er toen steeds meer interesse ontstond in gezonde voeding. Vroeger bestond muesli uit vruchten, noten en een beetje havermout. Tegenwoordig vind je in muesli veel meer ingrediënten; allerlei soorten granen en noten, gedroogd fruit en extraatjes als suiker, kokos of chocolade.

Wat kies je, muesli of cruesli?

Zoals in de tabel te zien is bevat cruesli meer calorieën doordat het meer suiker en vet bevat maar minder vezels. Dat komt door het proces waarbij van muesli cruesli wordt gemaakt. Je kunt met gemak de conclusie trekken dat muesli de beste keuze is. Maar dan bedoel ik wel de variant zónder chocolade.