De bewegingsdriehoek uit de doeken

Nu de zomer stilaan op zijn einde loopt, gaan we vaak wat minder bewegen. Tijdens vakanties of wanneer het mooi weer is, springen we namelijk al eens sneller op de fiets, gaan we wandelen of zijn we bezig in de tuin. Wanneer je hele dagen op de schoolbanken of aan je bureau zit, stappen we over op een sedentaire levensstijl.

Sedentair gedrag betekent dat je lange periodes aan één stuk stilzit. Zo kan het zijn dat je na de werk- of schooluren wel voldoende beweegt, maar dat je overdag nog steeds urenlang stilzit, wat dus ook neerkomt op sedentair gedrag. Het is echter enorm belangrijk voor je gezondheid dat je minder lang stilzit. Wanneer je dit wel doet, hoeven je spieren namelijk niet te werken waardoor ze in “slaapmodus” gaan. Hierdoor werken je metabole processen niet zoals zou moeten, waardoor o.a. je vetafbraak geremd wordt. Door regelmatig recht te staan en rond te wandelen schieten je spieren wakker, wat zowel je fysieke als mentale gezondheid ten goede komt. Zo krijg je er onder andere volgende voordelen voor terug: een betere nachtrust, betere bloeddrukwaarden, versterking van hart, longen, spieren en botten, een gezonder gewicht en minder kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

De boodschap is dus: zit géén uren aan een stuk stil en onderbreek regelmatig je zitmomenten. Volgende tips kunnen je hier alvast bij helpen:

  •         Sta om het half uur even recht en wandel wat rond.
  •         Ga een glas water halen.
  •         Wandel naar je collega om iets te vragen i.p.v. te bellen of chatten.
  •         Blijf tijdens je pauze niet aan je bureau zitten, maar maak een kleine wandeling.

Naast het beperken van sedentair gedrag op zich is het ook belangrijk om daarbuiten voldoende te bewegen. Behalve de eerder genoemde voordelen bezorgt dit je ook een betere concentratie, een beter geheugen, minder kans op dementie, kankers, depressie en angstgevoelens en ga je je beter in je vel voelen. Ook niet onbelangrijk: regelmatig bewegen versterkt je immuunsysteem, wat goed van pas komt tijdens het aankomende herfstseizoen!

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .