Advies op maat

Soms vragen wij ons af wie onze bezoekers zijn? Ben jij cliënt in onze praktijk? Ben jij geen cliënt maar overweeg je actie te ondernemen of wil je helemaal nog niets veranderen maar dringt je omgeving hierop aan? Of ben je gewoon geïnteresseerd in gezond voedingsadvies?

Wie jij ook bent, in onze praktijk bekijken we ieder individu anders, elke aanpak is verschillend. Gedragsverandering is niet evident en om succes te boeken is het belangrijk dat jouw coach zijn aanpak aanpast aan jouw. Misschien is het op dit moment voor jou voldoende dit artikel te lezen en is een uitgeschreven dieetadvies voor jou op dit moment iets dat net niet gaat werken en jou helemaal gaat afschrikken zodat je niets onderneemt? Hoe komt dat? Dit heeft alles te maken met het stadium waar jij je in bevindt. We noemen dit de cirkel van gedragsverandering.

di-eet-button Voorfase

Iemand die zich in de deze fase bevindt, is zich absoluut niet bewust van het probleem. Hij is niet klaar om verdere stappen te ondernemen. In de praktijk zijn dit de klanten die aangeven dat ze van de dokter of van hun partner moeten komen, maar dat het allemaal onzin is.  Bij het informeren van deze cliënten hebben ze telkens onmiddellijk hun eigen antwoord klaar. Door de juiste vragen te stellen en de klant telkens zelf het woord te laten want uiteindelijk heeft hij wel zelf de stap gezet om te komen, dus da’s een positieve stap, proberen we deze klanten in een volgende fase te krijgen. Herken je jezelf? Lees rustig maandelijks onze nieuwsbrief en de rest komt vanzelf!

di-eet-button Overwegingsfase

 In deze stap beseft onze klant dat er een probleem is, maar hij is nog niet klaar om te veranderen. Ook hier is een uitgewerkt dieetplan geen goed idee, dit heeft weinig kans op slagen. Wat helpt wel, onze klant zelf laten nadenken over de voor- en nadelen van zijn huidige gedrag en de voor- en nadelen van ‘nieuwe’ gedrag (als men toch zou veranderen). Herken je jezelf? Maak gerust thuis deze balans al eens op. Daarna kan je een afspraak maken en kunnen we dit rustig bespreken. De balans kan in 2 richtingen eindigen: het positieve van het ‘nieuwe te stellen’ gedrag slaat door (dan ben je vertrokken!) of het positieve van je huidige gedrag slaat door (jij bent nog niet klaar om te veranderen)! In beide gevallen kan de diëtist je tijdens een volgend gesprek opnieuw begeleiden (of om de actiefase in te gaan of om je opnieuw klaar te stomen richting actiefase).

 di-eet-button Actiefase

In deze fase is onze cliënt er helemaal klaar voor. Soms weet hij niet hoe hij het gaat aanpakken, soms heeft hij zelf al een strak plan uitgestippeld, soms verwacht hij van ons een volledig uitgewerkt plan. Het is belangrijk dat dit actieplan samen met onze cliënt wordt uitgestippeld, zodat het volledig op zijn maat gemaakt is.  Iedereen is anders, iedereen heeft een andere aanpak nodig. Bij een actieplan horen duidelijke meetbare doelstellingen. Die maken we samen op. De diëtist is in deze fase de coach die naast de cliënt loopt. Samen stappen we richting onze doelen.

di-eet-button Volhouden

Dit is een belangrijke stap. In de praktijk bekijken we hier tijdens de consultaties wat goed gelopen is en wat minder goed gelopen is. Daarnaast evalueren we ook de voorbije periode en leggen we de doelstellingen hiernaast. Zijn onze doelstellingen nog in orde of moeten we deze bijstellen, nieuwe doelstellingen opstellen, … Zijn je verwachtingen evenredig met je doelstellingen? Want als dit niet klopt en deze lopen langs elkaar, is dat een valkuil. Deze valkuil kan ervoor zorgen dat je in de laatste fase ‘herval’ tuimelt. Dit willen we natuurlijk voorkomen. Weet dat elke sporter een coach nodig heeft om verder te zetten en het onderste uit de kan te halen. Jij verdient die coach ook!

di-eet-button Herval

De meeste cliënten doorlopen regelmatig de verschillende fasen. De ene moment lukt het je zeer goed, heb je een duidelijk doel en ga je ervoor, terwijl je het andere moment de balans naar de andere kant laat doorslaan en je er even geen zin in hebt. Hier is niets mis mee! Als je beseft dat het doorlopen van de verschillende zaken bij de normale gang van zaken hoort en je weet wat je kan doen om terug de stap naar een volgende fase te zetten, dan heb je de sleutel tot succes gevonden! Weet dat de diëtist je op elk moment kan ondersteunen.

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .