Aan meer dan helft supermarktproducten is suiker toegevoegd

In het nieuws

Uit onderzoek blijkt dat aan meer dan de helft van de producten in de supermarkt suikers zijn toegevoegd. Dit zou overgewicht in de hand werken.

Waar komt dit nieuws vandaan?

Foodwatch (een Nederlandse consumentenorganisatie) selecteerde bij de grootste drie supermarkten (Albert Heijn, Jumbo en Lidl) middels een a-selecte steekproef 651 voedingsproducten. Via de ingrediëntenlijst werd vervolgens bekeken of een vorm van suiker (mono- of disacharide) was toegevoegd om het product zoeter te maken, zoals glucosestroop, dextrose of honing.

De producten werden vervolgens ingedeeld in 4 categorieën: vers onbewerkt of licht bewerkt voedsel (bijvoorbeeld verse groente, fruit, eieren, melk), bewerkte ingrediënten (fles olie, pot zout, enz.), bewerkt voedsel (als kaas, brood, fruit/groenteconserven, geconserveerde vis, ham, enz.) en sterk bewerkt voedsel (chips, hamburgers, ontbijtgranen, soepen, kant- en klare maaltijden, frisdrank, toetjes excl. Yoghurt, enz.), volgens een door de Wereldgezondheidsorganisatie gebruikte systematiek. Hieruit blijkt dat zelfs meer dan twee derde (69%) van het eten uit de fabrieken van de voedingsindustrie (d.w.z. in de categorieën bewerkt en sterk bewerkt voedsel) toegevoegde suikers bevat. Onder de producten met toegevoegde suikers zijn ook veel producten waar je het niet direct verwacht: maaltijdsalades, pastasaus, groenteconserven, vleesbeleg, gepaneerde vis, ovenkroketten, zoutjes, soep, brood(puntjes), kaas-uienbroodjes, worstenbroodjes, pita broodjes, kipkerriesalade, aardappelsalade, BBQ saus, mosterddip, beschuit, tomatenketchup, ontbijtgranen, toastjes en pindakaas.

Bron

www.foodwatch.org

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Foodwatch wil vooral de consument bewust maken van wat er in voedingsmiddelen aanwezig is. Daarnaast vinden ze dat de overheid moet ingrijpen. Foodwatch geeft aan dat er op meerdere vlakken acties nodig zijn, wil men de obesitasepidemie verkleinen.

Conclusie

Vanuit onze diëtistenpraktijk vinden we etiketten leren lezen een belangrijk onderdeel van ons werk. Weet wat je eet! Wij leren onze cliënten bewust om te gaan met eten en onze aanpak is voor iedereen verschillend. De éne is een zoetebek en overdrijft met inname van suikers, de andere is een hartige eter en eet veel te vetrijk en nog een andere eet veel te grote porties. Maar tot welke categorie jij ook hoort, etiketten lezen en weten wat je eet is altijd belangrijk.

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .