7 x producten die stiekem niet zo gezond zijn

Elk jaar komen er weer nieuwe voedseltrends bij, waardoor we ons de laatste jaren steeds meer zijn gaan richten op superfoods, glutenvrije producten en een sterke afname van dierlijke producten. Maar hoe gezond zijn al die voedingswaren nu eigenlijk?

Naar aanleiding van ons artikel over kokosolie willen we ons graag uitwijden over nog een aantal producten die populair zijn omdat de meeste mensen denken dat het bewuste keuzes zijn. Producten die je, als je een echt gezond voedingspatroon wil naleven, voortaan beter kan laten staan!

di-eet-button Lunchrepen

Mueslirepen zijn een verantwoord tussendoortje, toch? Voor sporters misschien, die dagelijks honderden calorieën verbranden. De meeste energierepen bevatten namelijk extra veel eiwitten, koolhydraten, calcium en ijzer, waardoor het een goede energiebom is voor het sporten. Als je dit er vervolgens niet afbrandt maar gewoon de hele dag op kantoor zit, is het dus niet bepaald gunstig voor je gewicht! Kijk hier voor inspiratie voor alternatieven.

di-eet-button Meergranenproducten

 De naam zegt het al, in meergranenproducten zitten meerdere granen verwerkt – maar het is lang niet altijd duidelijk over welk soort granen het gaat. Zo kan een meergranenproduct allerlei verschillende (geraffineerde) granen bevatten, zonder dat het ook maar in de buurt komt van een volkoren product. Wil je echt een gezonde boterham? Ga dan altijd voor de volkoren variant, die een stuk meer vezels bevat. Lees het etiket.

 di-eet-button Groentechips

Je ziet het steeds vaker liggen in de schappen van de supermarkt: chips gemaakt van pastinaak, zoete aardappel of rode bietjes. Het beste van twee werelden zou je denken, maar helaas zijn de groenten in deze chips zo sterk bewerkt dat de voedingsstoffen zo goed als verdwenen zijn. Net zo slecht (want vol met transvetten) als gewone chips, dus.

di-eet-button Amandelmelk

 Amandelen zijn een goede bron van onverzadigde vetten, en daarmee een uitstekende keuze voor mensen die hun cholesterolwaarden willen verlagen, maar het percentage amandelen in amandelmelk is zo klein (slechts 2%), dat de meeste voedingsstoffen hierdoor verloren gaan. Amandelmelk is overigens niet ongezond (het bestaat voornamelijk uit water). Je hoeft het dus niet te laten staan, maar weet dat het ook niet echt iets aan je gezondheid toevoegt!

di-eet-button Agavesiroop

 Een verantwoorde zoetstof, of toch niet? Agavesiroop wordt vaak gebruikt als vervanger van suiker, maar wat veel mensen niet weten is dat deze siroop eigenlijk zeer geraffineerd is en bovendien veel fructose – zelfs meer dan gewone suiker – bevat. Gezondere alternatieven voor suiker zijn zoetstoffen zoals stevia en erythritol.

 di-eet-button Vruchtenyoghurt

Yoghurt met fruit: wat kan daar nou mis mee zijn? Yoghurt wordt aanbevolen als onderdeel van een verantwoord voedingspatroon, maar de voorverpakte yoghurtjes met fruit erin zijn vaak een stuk minder gezond dan we denken. Uit onderzoek van het voedingscentrum blijkt dat een schaaltje van 150 ml vruchtenyoghurt wel 3 tot 5 suikerklontjes bevat. Beter neem je dus een schaaltje naturel yoghurt en voeg je daar zelf wat fruit – of een beetje vruchtensiroop – aan toe voor een wat zoetere smaak!

di-eet-button Glutenvrije producten

Steeds meer mensen kiezen voor glutenvrij. Het gaat namelijk gepaard met minder koolhydraten en zou daarom goed zijn voor de lijn. Het volledig schrappen van gluten heeft echter een aantal gevolgen voor je gezondheid (tenzij je glutenintolerant bent, natuurlijk). Zo mist je lichaam daarmee essentiële bouwstoffen zoals ijzer, zink en een gebrek aan vitamine B en E – en leidt het tot een erg eenzijdig eetpatroon. Bovendien hebben de vezels in granen een positief effect op onze darmflora, en kan een glutenvrij dieet dus zorgen voor constipatieproblemen.

Heb jij jezelf voorgenomen om dit jaar wat gezonder te gaan eten (en doen we dat niet allemaal)? Richt je dan vooral op veelzijdigheid en besteed eens wat meer aandacht aan de ingrediënten van producten. Met termen als “verantwoord”, “biologisch” en “suikervrij” kunnen verpakkingen van producten je goed voor de gek houden, maar zoals je ziet in dit artikel ligt de waarheid vaak net een stukje anders. Succes!

En twijfel je, vraag raad aan je diëtist.

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .