Soms last van een middagdip? Deze voedingstips geven je extra energie!

Na die fantastische vakantieperiode, is het nu ‘back to reality’. De kids mogen terug naar school, de volwassenen mogen terug gaan werken.

Die eerste weken zijn altijd weer even wennen. Heb jij ook soms last in de namiddag? Voel je je na de middag loom, kan je je moeilijk concentreren of zou je graag een middagdutje doen?

Je kan deze vermoeidheid ook voorkomen en je energiepeil stimuleren door te letten op wat en wanneer je eet.

1) Kies voor volkoren granenhavermout

Volkoren graanproducten zijn gemaakt van de hele graankorrel. De graankorrel bestaat uit 3 delen: de meelkern, de kiem en de zemel. De meeste voedingsstoffen zitten in de kiem en de zemel. Denk aan volkoren brood, volkoren pasta, bruine rijst en havermout. Maar ook mäismeel en popcorn bevatten de hele graankorrel.

Geraffineerde granen zijn gemaald om ze een fijnere textuur te geven en om de houdbaarheid te verlengen. Dit proces verwijderd de zemelen en kiemen, die vezels, ijzer en vitamine B bevatten. Denk hierbij aan wit brood, witte rijst en voedingsmiddelen gemaakt van witte meel (sommige pasta’s, gebak, …).
Ongeraffineerde granen worden veel langzamer verteert door het lichaam dan geraffineerde producten. Ze komen geleidelijk in de bloedbaan terecht en geven een langzame stijging van de bloedsuikerspiegel wat leidt tot stabiele energieniveaus een aantal uren na het eten.

Nog meer positiefs is dat volle granen vele voedingsstoffen bevatten zoals vezels, B-vitamines en mineralen zoals ijzer. Het eten van ongeraffineerde graanproducten als onderdeel van een gezonde voeding kan het risico op hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes verminderen. Het biedt een ondersteunde rol bij gewichtsbeheersing en helpt je energieniveau op peil te houden gedurende de dag.

2) Eet eiwitten gedurende de dagshutterstock_167864297

Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof van het lichaam. Als je onvoldoende eiwitten binnenkrijgt kan je energieniveau dalen waardoor je vermoeid geraakt.
Goede eiwitbronnen zijn vis, mager vlees, gevogelte, bonen, erwten, eieren, soja, noten en zaden. Ons lichaam probeert voortdurend weefsel te herstellen dat we kwetsen met dagelijkse activiteiten. Dus is het belangrijk je eiwitinname goed te spreiden gedurende de dag. Wanneer je lichaam onvoldoende eiwitten krijgt uit de voeding, gaat het een andere bron aanspreken en trekt het eiwitten uit je spieren om zijn behoefte te voeden.

3) Vergeet je gezonde dosis vetten nietshutterstock_105783608

Vetten zijn noodzakelijk in het dieet. Ze geven ons energie, zijn een fundamenteel onderdeel van al onze lichaamscellen en hebben een grote invloed op ons metabolisme. Vetten zijn ook nodig voor de aanbreng van vitaminen A, D, E en K. Echter, het is het soort vet dat de belangrijkste rol speelt.
– Onverzadigde vetten. Er zijn 2 soorten onverzadigde vetten namelijk enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten. Beide types doen de LDL-cholesterol (slechte) dalen en verminderen je risico op hart- en vaatziekten en beroerte. Bronnen: avocado, pindakaas, noten en zaden, en oliën zoals olijfolie, koolzaadolie, soja-olie, pinda-olie, saffloerolie en sesamolie.
– Verzadigde vetten. Deze vetten kunnen het cholesterolgehalte verhogen en overconsumptie kan je risico op hart- en vaatziekten, beroerte en diabetes doen toenemen. Bronnen: dierlijke producten zoals vlees (vnl vet), kaas, boter/reuzel en room. Let dus op je porties!

4) Timing is het sleutelwoord – probeer om de 4 uur iets kleins te eten Regelmatig eetpatroon

Eet kleine, frequente maaltijden gedurende de dag (om de 4u). Dit zal helpen dips en pieken in de bloedsuikerspiegel te voorkomen. Grotere maaltijden, voornamelijk rond lunchtijd, kan resulteren in een plotselinge instroom van energie, gevolgd door een terugval. Naast het maken van slimme voedingskeuzes is maaltijdplanning een belangrijke factor om te onthouden.

Vergeet niet dat je hersenen ook energie nodig hebben. Een regelmatige aanvoer van voedingsstoffen helpt om je geconcentreerd, alert en wakker te houden gedurende de dag.

5) Kijk ook verder dan je eetpatroonVoldoende slaap

– Slaap: tijdens je slaap kan je lichaam weer herstellen. Wanneer je onvoldoende slaap hebt gehad, zal je merken dat je energieniveau lager is dan normaal._MG_5655

– Fysieke activiteit: Hoewel het misschien niet lijkt, maar fysieke activiteit is een geweldige manier om je energieniveau te verhogen. Regelmatig aan lichaamsbeweging doen versterkt de spieren en verhoogt de levering van zuurstof en voedingsstoffen aan het lichaam. Hierdoor zal je je sterker en meer alert voelen. Lichamelijke activiteit zorgt ook voor een betere slaap.

– Stress: Stress vraagt veel energie, vooral als het gaat over een langere Stressperiode. Stress kan mentaal en fysiek veeleisend zijn dus probeer manieren te zoeken die je helpen te ontspannen. Het maakt niet uit wat, is het een toer gaan lopen, praten met een vriend, of het luisteren naar muziek, neem er tijd voor en doe het gewoon!

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .