Granola is anders dan muesli. Het is een mengsel van granen, noten, zaden of pitten dat geroosterd wordt met honing en olie. Honing kan vervangen worden door ahornsiroop. Granola is net als muesli een typisch ontbijtproduct en wordt meestal gegeten met yoghurt, platte kaas of melk. Vaak wordt er nog een handvol klein fruit als bosbessen, frambozen, braambessen of een ander stukje vers fruit bij gegeten.
Nodig:
200 g havermout
200 g speltmout (havermout van spelt) of speltvlokken
50 g grof gehakte paranoten
50 g pompoenpitten
100 g gedroogde cranberries
2 eetlepels honing of ahornsiroop
1 eetlepel zonnebloemolie
Bereiding:
- Verwarm de oven op 180°C.
- Meng havermout, speltmout, gehakte noten en pompoenpitten onder elkaar.
- Voeg honing en zonnebloemolie toe, meng goed onder het granenmengsel.
- Schep de granola op een bakplaat en plaats in de oven.
- Laat 10 minuten bakken en schep dan om. Herhaal dit 2 tot 3 keer.
- Neem de granola uit de oven als deze mooi bruin geroosterd is.
- Laat afkoelen.
- Voeg nadien de cranberries toe.
Variatie:
- Vervang speltmout door boekweitvlokken, quinoavlokken, roggevlokken, gierstvlokken,…
- Vervang paranoten door andere noten naar keuze
- Vervang pompoenpitten door andere pitten of zaden
- Vervang de gedroogde cranberries door ander gedroogd fruit
Bewaren:
De granola kan je 2 tot 3 weken in een goed afgesloten bokaal bewaren.