Geen lagere levensverwachting voor 55-plusser met overgewicht

Ouderen vanaf 55 jaar met overgewicht en obesitas sterven niet eerder dan 55plussers met een normaal gewicht. Deze verrassende conclusie trekken onderzoekers van het Erasmus MC, nadat ze de levensverwachting van bijna 6.500 mannen en vrouwen van 55 jaar en ouder uit Rotterdam hebben onderzocht. Het onderzoek is gepubliceerd in PLOS Magazine. Eerdere studies wezen wel op een enigszins voortijdig overlijden door overgewicht. Het verband tussen overgewicht en sterfte behoeft dus verder onderzoek.

Wel vaker diabetes

Mannen en vrouwen met overgewicht en obesitas leven weliswaar even lang als slanke leeftijdgenoten, maar ze lopen wel meer risico op diabetes type 2. Mannen met obesitas krijgen deze aandoening 2,8 jaar eerder dan normaal, vrouwen met obesitas 4,7 jaar eerder.

Blanke senioren

De wetenschappers haalden hun gegevens uit ERGO. Dat is een langlopend en omvangrijk bevolkingsonderzoek in de Rotterdamse wijk Ommoord, waaraan 15.000 buurtbewoners van 45 jaar en ouder deelnemen. De onderzoekers plaatsen de kanttekening dat hun conclusies gelden voor oudere, blanke senioren en niet per se van toepassing hoeven te zijn op andere bevolkingsgroepen.

Bron: Erasmus MC

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .