Bavarois

Bavarois

Bavarois is een nagerecht op basis van vla of yoghurt met vruchtenpuree dat door toevoeging van gelatine zijn stevige structuur krijgt. Aan het basismengsel wordt room en/of stijfgeslagen eiwit toegevoegd. Het geheel wordt vervolgens in een vorm gegoten, waarna het in de koelkast enkele uren moet opstijven. Als nagerecht kan bavarois in afzonderlijke kleine vormpjes gegoten worden. Bavarois kan ook gebruikt worden als vulling van taarten en gebak.

Ingrediënten: (4 stuks)

0,5 L magere yoghurt (4 x 125 g)

0,2 dl light room (vetgehalte 4 – 8 %)

2 x 100 g frambozen (diepvries) + 2 lepels water

1,5 zakje gelatinepoeder

Zoetstof

Vers fruit naar keuze

Bereidingswijze:

    • Doe frambozen met water in een pannetje, breng aan de kook. Even laten doorkoken.
    • Zeef de gekookte frambozen: sap is de coulis.
    • Doe de room in een kookpannetje en verwarm (laat niet koken).
    • Roer door de warme room de gelatinepoeder zodat deze goed oplost.
    • Voeg bij de room de helft van de frambozencoulis.
    • Meng het room-frambozenmengsel onder de yoghurt.
    • Breng het geheel op smaak met zoetstof.
    • Verdeel over 4 schaaltjes.
    • Laat enkele uren opstijven in de koelkast.
    • Doe de rest van de coulis een kookpot met 0,5 dl water.
    • Verwarm en roer er een half zakje gelatine door.
    • Breng op smaak met zoetstof.
    • Giet dit in een dun laagje over de bavarois.
    • Werk af met vers fruit

Snelle versie:

  • Vervang de magere yoghurt en de zelfgemaakte frambozencoulis door frambozenyoghurt met 0% vet en 0% toegevoegde suiker.

Varieer:

  • Gebruik ander fruit: aardbeien, peren, blauwe bessen, bosvruchten,… : dit fruit kan je mixen tot een puree en gebruiken zoals de frambozencoulis.
  • Zonder bovenlaagje (coulis) kan de bavarois gestort worden op een bord. Afwerken met vers fruit naar keuze of een klein bolletje (light) ijs.