Skrei met veldslapuree

Tijdens de 2de lockdown blijven de Di-eetpraktijken van Lommel, Olen, Westerlo en Zoersel open. De reeds getroffen maatregelen blijven we handhaven waardoor we op een veilige manier kunnen werken. Er kunnen nieuwe afspraken gemaakt worden. Afspraken kunnen doorgaan wanneer u zich niet ziek voelt. Online-consultaties blijven mogelijk.

Skrei met veldslapuree

Skrei wordt ook wel winterkabeljauw genoemd. Hij leeft in het hoge noorden in de Barentszzee. In de winter zwemt hij naar de Noorse Lofoten om zich voort te planten in de warme wateren voor Noorwegen. Daar hij die tocht in de winter doet, noemen de Noren hem winterkabeljauw. Skrei is een witte, zachte vis die niet alleen erg lekker is, maar meestal ook goedkoper dan kabeljauw.

Nodig: (4 pers)

500 g skreifilet (op vel)

2 eetlepels olijfolie

600 – 800 g geschilde bloemig kokende aardappelen

2 bussels/pakken veldsla

Geutje halfvolle melk

Peper, zout en nootmuskaat

 

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Dep de skrei droog met keukenpapier en schik in een vuurvaste schaal.
  • Kruid met peper en zout en overgiet met de olijfolie.
  • Plaats in de oven. Afhankelijk van de dikte van de skreifilet moet de vis 12 tot 20 minuten in de oven staan.
  • Kook ondertussen de aardappelen gaar.
  • Pluk de blaadjes van de veldsla, spoel onder koud water.
  • Laat goed uitlekken en hak ze grof.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze tot puree.
  • Voeg een beetje melk toe.
  • Doe de veldslablaadjes bij de puree.
  • Voeg als het nodig is nog wat melk toe.
  • Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Schik een stukje skrei op een bord samen met de veldslapuree.

Variatie:

  • Vervang de skrei door kabeljauw, zalm …
  • Vervang de veldsla door postelein of bladpeterselie.