Plaatgebak met asperges

Plaatgebak met asperges

Als de lente eraan komt, komen ook de asperges. Voor velen een echte lekkernij. We voorzien ieder jaar een recept met deze heerlijke groente. Dit jaar is het een plaatgebak geworden. Het trekt wat op een pizza, maar het is toch anders. Zeker het uittesten waard.

Nodig: (voor 6 porties)

200 g witte bloem

200 g bruin (of volkoren) meel

7 g droge gist

2,25 dl lauw water

Mespuntje zout

1,5 pak (750 g) witte asperges

1 grote ui

200 g verse (light) kaas (type Philadelphia)

Handvol fijngehakte verse kruiden naar keuze: tijm, bieslook, salie, rozemarijn, munt …

50 g geraspte Parmezaanse kaas

150 g paramham of cobourg of andere gerookte ham

Peper en zout

Bereiding:

  • Maak eerst het deeg. Los hiervoor de droge gist op in het lauwe water.
  • Meng de bloem en het meel met het mespuntje zout, maak er een kuiltje in en voeg het water met de gist toe.
  • Verwerk tot een soepel deeg en kneed ongeveer 10 minuten.
  • Bol het deeg op, leg het in een kom, dek af met een handdoek en laat 30 minuten rijzen.
  • Maak intussen de vulling: roer de verse kaas los in kom, voeg de gehakte kruiden toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Schil de asperges en blancheer ze 2 minuten, giet af en laat goed uitlekken in een vergiet.
  • Maak de ui schoon en snijd in dunne ringen.
  • Snijd het vet van de ham en verdeel ieder plakje in 3 stukjes.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Kneed het deeg kort even door en rol uit tot een rechthoek die past op je bakplaat.
  • Plaats een bakvel op de bakplaat en leg hierop het uitgerolde deeg.
  • Bestrijk het deeg met de kaas-kruidenmengsel en schik hierop de stukjes ham en de hele asperges.
  • Plaats in de oven voor 10 minuten.
  • Neem uit de oven, verdeel de uienringen en de gerapste Parmezaanse kaas erover en plaats terug in de oven voor 5 tot 7 minuten.
  • Verdeel in 6 porties en serveer het lauwwarm.