Kleurrijke brooddozen

Kleurrijke brooddozen

‘Kleurrijke brooddozen’ Dit is het thema van september in onze reeks ‘omdat jij het waard bent’. Wij hebben voor jullie een ‘kleurrijke’ folder samengesteld. Hierbij horen natuurlijk ook enkele ideetjes voor die ‘kleurrijke brooddozen’. Het zijn uiteraard maar ideetjes. Laat je inspiratie de vrije loop en gebruik de producten die je in huis hebt, die je graag eet en volg bij het kiezen van groenten en fruit de seizoenen. Zo kan je een heel jaar rond zorgen voor een aantrekkelijke brooddoos zowel voor op school als voor op het werk. Tegenwoordig zijn er veel brooddoos waarin je zowel groeten/fruit en brood gemakkelijk kan meenemen. Ze hebben een tussenschotje, ze hebben twee of meerdere aparte vakjes of er zitten losse potje bij. Er zijn ook langwerpige dozen, speciaal voor wraps. Zo blijven groenten/fruit en boterhammen mooi van elkaar gescheiden en smaakt alles prima.

Nodig:

Brooddoos 1:

Een handvol veldsla

Een handvol kerstomaatjes

3 sneetjes meergranenbrood

3 mespuntjes (light) margarine om te smeren

Stukjes gebakken kip (te koop naturel of met kruiden) of andere charcuterie naar keuze

Brooddoos 2:

1 grote vleestomaat of 2 roma tomaten (langwerpige tomaten)

1/3 van een bolletje (light) mozzarella

Basilicum (vers of gedroogd), peper en zout

koffielepel pesto

handvol rucola of andere sla

1 wrap

1 stuk vers fruit naar keuze

Brooddoos 3:

Enkele blaadjes sla (kropsla of ijsbergsla)

½ rode paprika

3 sneetjes volkoren brood

3 koffielepels verse light kaas (type Philadelphia)

3 kleine sneetjes gerookte zalm

Gedroogde dille, peper en zout

Een stukje watermeloen

½ groene kiwi

 

 

Bereidingswijze:

Brooddoos 1:

  • Spoel de kerstomaatjes en droog ze met keukenrol.
  • Schik de veldsla met de kerstomaatjes in een helft van je brooddoos.
  • Besmeer de boterhammen dun met margarine.
  • Beleg ze met de stukjes kip of charcuterie naar keuze.
  • Leg ze in de andere helft van je brooddoos.

Brooddoos 2:

  • Spoel de tomaat, verwijder zoveel mogelijk pitjes en snijd in reepjes.
  • Neem 1/3 van een bolletje mozzarella en snijd eveneens in reepjes.
  • Smeer de pesto op de wrap.
  • Verdeel de tomaat, mozzarella, rucola en blaadjes basilicum over de wrap.
  • Rol de wrap op, snijd eventueel in twee en leg in een geschikte brooddoos voor wraps.
  • Geef een stuk fruit mee en een flesje water.

Brooddoos 3:

  • Spoel de paprika (schil hem als je dat liever hebt) en snijd in lange reepjes.
  • Bedek een sneetje brood met sla.
  • Leg hierop de reepjes paprika.
  • Besmeer een tweede sneetje brood met verse kaas.
  • Bestrooi met dille, eventueel met peper en zout en leg er een sneetje zalm op.
  • Doe de boterham dicht en snijd hen door.
  • Snijd de derde boterham door en beleg de beide halve sneetjes op dezelfde manier.
  • Schik de boterhammen in de brooddoos.
  • Schil de kiwi en de meloen en snijd in blokjes.
  • Schik het fruit in een bakje (liefst een bakje waar een deksel bij is).
  • Zet het bakje fruit bij in de brooddoos.