Kerstmenu 2023: Hapjes: Witloofblaadjes met heilbot- en eiersalade

Ook dit jaar voorziet het Di-eet team een gezond kerstmenu. We hebben groenten er een prominente rol in gegeven. Groenten maken je menu lichter en zorgen voor veel kleur op je bord. Met veel groenten kan het stukje vlees of vis net iets kleiner zijn of zelfs helemaal weg zoals bij een lekkere groentesoep. Een win-win dus, beter voor je gezondheid en beter voor het milieu.

Heilbot is een vette vissoort die veel gezonde vetten bevat. Gerookte Groenlandse heilbot is vooral rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren (dezelfde vetzuren die in olijfolie te vinden zijn). De vis geeft een smaakvolle toets aan deze hapjes met fijnproeverswitloof. Fijnproeverswitloof bestaat uit kleine stronkjes die allemaal dezelfde grootte hebben. Het wordt in een iets vroegere fase van het rijpingsproces geoogst. Ze zijn knapperig, iets milder van smaak en kunnen perfect dienen als stijlvol en smakelijk aperitiefhapje.

Nodig: (voor 12 hapjes)

150 g gerookte Groenlandse heilbot

3 stronken fijnproeverswitloof

1 lente-uitje

1 plantje platte peterselie

2 eieren

2 el mayonaise (light)

1 mespunt cayennepeper

Zwarte peper (molen)

(Zout)

Voorbereiding:

  • Snipper het lente-uitje fijn.
  • Snipper de peterselie fijn (hou 12 blaadjes apart voor de afwerking).
  • Snij de heilbot in smalle reepjes.

Bereiding:

  • Kook de eieren 10 minuten hard in water. Laat afkoelen en pel.
  • Trek ondertussen 12 grote blaadjes van de witloofstronkjes en snipper de rest van het witloof fijn.
  • Prak de eieren fijn en meng met het fijngesnipperde witloof, de mayonaise, de cayennepeper, zwarte peper en het zout. Voeg de fijngesnipperde lente-ui en de platte peterselie toe.
  • Meng de heilbot onder de eiermengeling en verdeel over de witloofblaadjes. Werk af met een blaadje peterselie.

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .