Van paddenstoelen wordt vaak beweerd dat het een goede vleesvervanger is. Maar klopt dat wel? Eigenlijk niet. Paddenstoelen zijn groenten en bevatten weinig eiwitten (3 %) in vergelijking met kaas of vlees die ongeveer 25% eiwitten bevatten. Het is dus een fabeltje en we weten niet goed waar het vandaan komt, maar we horen het wel vaak. Wanneer je paddenstoelen combineert met een vegetarisch alternatief voor vlees zoals een quornfilet of een stukje tofu heb je een lekkere en evenwichtige vegetarische maaltijd.
Ingrediënten: (4 porties)
1 bakje gewone champignons
1 bakje bruine champignons
1 bakje oesterzwammen
1 bakje gemengde paddenstoelen
1 sjalot
1 teentje look
1 eetlepel gehakte peterselie
1 eetlepel olijfolie
Peper en zout
Bereidingswijze:
- Wrijf de champignons schoon met een borsteltje. Snijd onderaan een stukje van de steel en snijd ze in vier.
- Maak de oesterzwammen en de gemengde paddenstoelen schoon, en snijd ze in stukjes.
- Pel de sjalot en de look en snijd fijn.
- Verwarm de olie in een ruime pan en fruit hierin de sjalot. Voeg de oesterzwammen toe en bak ze kort, roer regelmatig om.
- Voeg de champignons en de gemengde paddenstoelen toe, samen met de look. Bak goed en schep regelmatig om.
- Kruid met peper en zout.
- Neem van het vuur en voeg de gehakte peterselie toe.